Over de campagne

Wij Haarlemmers scheiden ons afval! Dat is de slogan van de campagne waarmee we u en alle andere Haarlemmers willen laten zien hoe waardevol het is om afval te scheiden. Als inwoner van Haarlem speelt u een belangrijke rol in het zoveel mogelijk hergebruiken van afval. Door uw afval te scheiden, kunnen er nieuwe producten van worden gemaakt. Dat is goed voor het milieu.
Alle Haarlemmers kregen in oktober 2016 een tas thuisbezorgd waarin zij bijvoorbeeld plastic, papier of glas apart kunnen houden. Hier zat ook een handige folder bij waarin duidelijk staat welk afval in welke bak thuishoort. Op www.spaarnelanden.nl/afvalstromen vindt u hier nog meer informatie over.
De gemeente Haarlem zet de komende jaren in op betere afvalscheiding. Vanaf eind mei 2017 krijgen laagbouwwoningen in het Vondelkwartier, Garenkokerskwartier, Hasselaersbuurt en Meerwijk een duocontainer. Hiermee kunnen Haarlemmers hun papier/karton en plastic, blik en drankenkartons aan huis gescheiden weggooien. Zo wordt afval scheiden een stuk makkelijker. Kijk op www.spaarnelanden.nl/duocontainer voor meer informatie.
 

Waarom afval scheiden?

Huishoudelijk afval is voor het grootste deel herbruikbaar. Groente-, fruit- en tuinafval (gft), papier, textiel, glas en plastic zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Nu belanden ze nog te veel in de restafvalcontainer. Dat is jammer, want dan gaan ze de verbrandingsoven in en daardoor kunnen ze niet worden hergebruikt.
De hoeveelheid grof en fijn huishoudelijk restafval in Haarlem is nu 286 kg per inwoner per jaar. Haarlem wil dat terugbrengen naar 130 kg per inwoner per jaar. Om dit te bereiken gaat de gemeente Haarlem de komende jaren het gescheiden aanleveren van waardevolle grondstoffen zoals plastic, gft, papier, glas en textiel makkelijker maken. Er komen bijvoorbeeld meer ondergrondse containers voor verschillende afvalsoorten in de stad en de gemeente onderzoekt hoe gft het beste ingezameld kan worden bij hoogbouw en in het centrum.
 

De afvalwijzer

Wilt u weten wanneer uw afval wordt ingezameld of waar de dichtsbijzijnde container staat om uw afval te scheiden?

Ga naar de