Afval scheiden wordt makkelijker

De gemeente Haarlem zet de komende jaren in op betere afvalscheiding. Wat er precies gaat veranderen, ziet u in dit filmpje: Haarlem gaat omgekeerd inzamelen.

Ter Kleefkwartier gaat over op omgekeerd inzamelen
Eind november 2018 gaat het Ter Kleefkwartier over op omgekeerd inzamelen. Geschikte laagbouwwoningen krijgen een duocontainer voor papier/karton en plastic/blik/drinkpakken (PBD). Woningen in deze wijk die niet geschikt zijn voor een duocontainer krijgen andere oplossingen om dichterbij de woning papier/karton, plastic/blik/drinkpakken en gft en etensresten gescheiden te kunnen aanbieden.
Op 10 oktober 2018 organiseren Spaarnelanden en gemeente Haarlem een inloopbijeenkomst voor bewoners uit het Ter Kleefkwartier. Bewoners ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Tijdens de inloopbijeenkomst kunnen de bewoners de kaart met de locaties van de nieuwe inzamelmiddelen inkijken. U kunt de kaart ook via de link hieronder bekijken:

Via de link hieronder kunt u foto's zien van de locaties waarop staat aangegeven waar de nieuwe inzamelmiddelen komen te staan:

Duocontainers Indischewijk (Indische buurt Noord en Zuid)
In de week van 15-19 oktober krijgen alle geschikte woningen in de Indischewijk een duocontainer. De bewoners die een duocontainer krijgen, ontvangen hier ongeveer een week vantevoren bericht over.

Welke wijken zamelen al omgekeerd in?
Verschillende wijken in Haarlem zijn al volledig overgestapt op omgekeerd inzamelen. Dit betekent dat geschikte laagbouwwoningen een duocontainer hebben ontvangen en er voor de hoogbouw andere oplossingen zijn gerealiseerd om afval gescheiden te kunnen aanbieden. Het gaat om de volgende wijken:

 • Vondelkwartier
 • Meerwijk
 • Garenkokerskwartier/Hasselaersbuurt
 • Dietsveld-Vogelbuurt
In de volgende wijken hebben geschikte laagbouwwoningen inmiddels een duocontainer ontvangen:
 • Patrimoniumbuurt
 • Boerhaavewijk
 • Molenwijk
 • Ramplaankwartier
 • Haarlemmerhoutkwartier
 • Houtvaartkwartier
 • Europawijk

Kijk op www.spaarnelanden.nl/duocontainer voor meer informatie of kijk bij de meest gestelde vragen over de duocontainer.
Wilt u nog een keer lezen welk afval nu in welke bak thuishoort? Op www.spaarnelanden.nl/afvalstromen vindt u meer informatie.

Vragen
Heeft u nog vragen over afval scheiden, de duocontainer of omgekeerd inzamelen?
Mail dan naar info@spaarnelanden.nl of bel onze Klantenservice via tel. 023-75 17 200 (ma t/m vrij van 8.00 tot 16.30 uur).
 

Waarom afval scheiden?

Huishoudelijk afval is voor het grootste deel herbruikbaar. Gft en etensresten, papier, textiel, glas en plastic, blik en drinkpakken (PBD) zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Nu belanden ze nog te veel in de restafvalcontainer. Dat is jammer, want dan gaan ze de verbrandingsoven in en daardoor kunnen ze niet worden hergebruikt.
De hoeveelheid restafval in Haarlem is nu 265 kg per inwoner per jaar. Haarlem wil dat terugbrengen naar 130 kg per inwoner per jaar. Om dit te bereiken gaat de gemeente Haarlem de komende jaren het gescheiden aanleveren van waardevolle grondstoffen zoals plastic, gft, papier, glas en textiel makkelijker maken. Er komen bijvoorbeeld meer ondergrondse containers voor verschillende afvalsoorten in de stad en de gemeente onderzoekt hoe gft het beste ingezameld kan worden bij hoogbouw en in het centrum.
 

De afvalwijzer

Wilt u weten wanneer uw afval wordt ingezameld of waar de dichtsbijzijnde container staat om uw afval te scheiden?

Ga naar de