Afval scheiden wordt makkelijker

De gemeente Haarlem zet de komende jaren in op betere afvalscheiding. Wat er precies gaat veranderen, ziet u in dit filmpje: Haarlem gaat omgekeerd inzamelen.

Vragen nieuwe inzamelmiddelen en afvalscheiding
Heeft u vragen of meldingen over duocontainers, andere nieuwe inzamelmiddelen of afvalscheiding, dan kunt u hier terecht.

Aanwijzingsbesluit Sportliedenbuurt
Het aanwijzingsbesluit voor het plaatsen van de containers in Sportliedenbuurt is op 9 mei 2019 gepubliceerd op www.overheid.nl. Belanghebbenden kunnen tot zes weken na publicatie een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het gepubliceerde aanwijzingsbesluit is te vinden via:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-113712.html

Delftwijk gaat over op omgekeerd inzamelen
In oktober 2019 gaat Delftwijk over op omgekeerd inzamelen. Geschikte laagbouwwoningen hebben inmiddels een duocontainer voor papier/karton en plastic/blik/drinkpakken (PBD). Woningen in deze wijk die niet geschikt zijn voor een duocontainer krijgen in oktober andere oplossingen om dichterbij de woning papier/karton, plastic/blik/drinkpakken en gft en etensresten gescheiden te kunnen aanbieden.

Kaart locaties Delftwijk
Via de link hieronder kunt u de kaart met de locaties van de nieuwe inzamelmiddelen bekijken:
Locaties containers Delftwijk

Via de link hieronder kunt u foto's zien van de locaties waar de nieuwe inzamelmiddelen komen te staan:
Foto-overzicht locaties nieuwe inzamelmiddelen Delftwijk

Te Zaanenkwartier gaat over op omgekeerd inzamelen
In juni 2019 gaat Te Zaanenkwartier over op omgekeerd inzamelen. Geschikte laagbouwwoningen hebben inmiddels een duocontainer voor papier/karton en plastic/blik/drinkpakken (PBD). Woningen in deze wijk die niet geschikt zijn voor een duocontainer krijgen in juni andere oplossingen om dichterbij de woning papier/karton, plastic/blik/drinkpakken en gft en etensresten gescheiden te kunnen aanbieden.

Kaart locaties Te Zaanenkwartier
Via de link hieronder kunt u de kaart met de locaties van de nieuwe inzamelmiddelen bekijken:
Locaties containers Te Zaanenkwartier

Via de link hieronder kunt u foto's zien van de locaties waar de nieuwe inzamelmiddelen komen te staan:
Foto-overzicht locaties nieuwe inzamelmiddelen Te Zaanenkwartier

Duinwijk gaat over op omgekeerd inzamelen
In juni 2019 gaat Duinwijk over op omgekeerd inzamelen. Geschikte laagbouwwoningen hebben inmiddels een duocontainer voor papier/karton en plastic/blik/drinkpakken (PBD). Woningen in deze wijk die niet geschikt zijn voor een duocontainer krijgen in mei andere oplossingen om dichterbij de woning papier/karton, plastic/blik/drinkpakken en gft en etensresten gescheiden te kunnen aanbieden.

Aanwijzingsbesluit Duinwijk
Het aanwijzingsbesluit voor het plaatsen van de containers in Duinwijk is op 23 april 2019 gepubliceerd op www.overheid.nl. Belanghebbenden kunnen tot zes weken na publicatie een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het gepubliceerde aanwijzingsbesluit is te vinden via: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-97081.html

Parkwijk gaat over op omgekeerd inzamelen
Vanaf april 2019 gaat Parkwijk over op omgekeerd inzamelen. Geschikte laagbouwwoningen kregen in april 2019 een duocontainer voor papier/karton en plastic/blik/drinkpakken (PBD). Woningen in deze wijk die niet geschikt zijn voor een duocontainer krijgen in juni 2019 andere oplossingen om dichterbij de woning papier/karton, plastic/blik/drinkpakken en gft en etensresten gescheiden te kunnen aanbieden.

Aanwijzingsbesluit Parkwijk
Het aanwijzingsbesluit voor het plaatsen van de containers in Parkwijk is op 23 april 2019 gepubliceerd op www.overheid.nl. Belanghebbenden kunnen tot zes weken na publicatie een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het gepubliceerde aanwijzingsbesluit is te vinden via: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-97075.html

Welke wijken zamelen al omgekeerd in?
Verschillende wijken in Haarlem zijn al volledig overgestapt op omgekeerd inzamelen. Tot en met 2021 plaatsen we per wijk extra containers op straat zodat bewoners van woningen zonder duocontainer dichter bij huis hun afval gescheiden kunnen weggooien. Kijk hieronder wanneer jouw wijk volgens de huidige planning aan de beurt is:

 • Parkwijk (juni 2019)
 • Duinwijk (juni 2019)
 • Te Zaanenkwartier (juli 2019)
 • Delftwijk (oktober 2019)
 • Haarlemmerhoutkwartier (oktober/november 2019)
 • Houtvaartkwartier (januari 2020)
 • Indischewijk (februari 2020)
 • Slachthuiswijk (april 2020)
 • Leidebuurt (mei 2020)
 • Centrum - Oude stad (juni/juli 2020)
 • Waarder- en Veerpolder (november 2020)
 • Spaarndam (november 2020)
 • Boerhaavewijk, Molenwijk, Amsterdamsewijk, Europawijk, Transvaalwijk (2021)

In de online Afvalwijzer van Spaarnelanden kunnen bewoners de locaties van dichtstbijzijnde containers voor papier/karton, plastic/blik/drinkpakken en gft en etensresten vinden:
https://afvalwijzer.spaarnelanden.nl.

Alle bijna 30.000 geschikte woningen in Haarlem hebben inmiddels een duocontainer.

Kijk op www.spaarnelanden.nl/duocontainer voor meer informatie of kijk bij de meest gestelde vragen over de duocontainer.
Wilt u nog een keer lezen welk afval nu in welke bak thuishoort? Op www.spaarnelanden.nl/afvalstromen vindt u meer informatie.

 

Waarom afval scheiden?

Huishoudelijk afval is voor het grootste deel herbruikbaar. Gft en etensresten, papier, textiel, glas en plastic, blik en drinkpakken (PBD) zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Nu belanden ze nog te veel in de restafvalcontainer. Dat is jammer, want dan gaan ze de verbrandingsoven in en daardoor kunnen ze niet worden hergebruikt.
De hoeveelheid restafval in Haarlem is nu 265 kg per inwoner per jaar. Haarlem wil dat terugbrengen naar 130 kg per inwoner per jaar. Om dit te bereiken gaat de gemeente Haarlem de komende jaren het gescheiden aanleveren van waardevolle grondstoffen zoals plastic, gft, papier, glas en textiel makkelijker maken. Er komen bijvoorbeeld meer ondergrondse containers voor verschillende afvalsoorten in de stad en de gemeente onderzoekt hoe gft het beste ingezameld kan worden bij hoogbouw en in het centrum.
 

De afvalwijzer

Wilt u weten wanneer uw afval wordt ingezameld of waar de dichtsbijzijnde container staat om uw afval te scheiden?

Ga naar de