Afval scheiden wordt makkelijker

De gemeente Haarlem zet de komende jaren in op betere afvalscheiding. Wat er precies gaat veranderen, ziet u in dit filmpje: Haarlem gaat omgekeerd inzamelen.

Vragen nieuwe inzamelmiddelen en afvalscheiding
Heeft u vragen of meldingen over duocontainers, andere nieuwe inzamelmiddelen of afvalscheiding, dan kunt u hier terecht.

Parkwijk gaat over op omgekeerd inzamelen
In april 2019 gaat Parkwijk over op omgekeerd inzamelen. Geschikte laagbouwwoningen krijgen een duocontainer voor papier/karton en plastic/blik/drinkpakken (PBD). Woningen in deze wijk die niet geschikt zijn voor een duocontainer krijgen andere oplossingen om dichterbij de woning papier/karton, plastic/blik/drinkpakken en gft en etensresten gescheiden te kunnen aanbieden.

Kaart locaties Parkwijk
Via de link hieronder kunt u de kaart met de locaties van de nieuwe inzamelmiddelen bekijken:
Kaart omgekeerd inzamelen Parkwijk

Via de link hieronder kunt u foto's zien van de locaties waarop staat aangegeven waar de nieuwe inzamelmiddelen komen te staan:
Foto-overzicht locaties nieuwe inzamelmiddelen Parkwijk

Amsterdamsewijk, Slachthuiswijk en Transvaalwijk krijgen duocontainer
In maart 2019 krijgen geschikte laagbouwwoningen in de Amsterdamsewijk, Slachthuiswijk en Transvaalwijk een duocontainer voor papier/karton en plastic/blik/drinkpakken (PBD).

Sportliedenbuurt gaat over op omgekeerd inzamelen
In februari 2019 gaat de Sportliedenbuurt (deel in Waarderpolder) over op omgekeerd inzamelen. Geschikte laagbouwwoningen krijgen een duocontainer voor papier/karton en plastic/blik/drinkpakken (PBD). Woningen in deze wijk die niet geschikt zijn voor een duocontainer krijgen andere oplossingen om dichterbij de woning papier/karton, plastic/blik/drinkpakken en gft en etensresten gescheiden te kunnen aanbieden.

Kaart locaties Sportliedenbuurt
Via de link hieronder kunt u de kaart met de locaties van de nieuwe inzamelmiddelen bekijken:
Kaart omgekeerd inzamelen Sportliedenbuurt

Via de link hieronder kunt u foto's zien van de locaties waarop staat aangegeven waar de nieuwe inzamelmiddelen komen te staan:
Foto-overzicht locaties nieuwe inzamelmiddelen Sportliedenbuurt

Welke wijken zamelen al omgekeerd in?
Verschillende wijken in Haarlem zijn al volledig overgestapt op omgekeerd inzamelen. Dit betekent dat geschikte laagbouwwoningen een duocontainer hebben ontvangen en er voor de hoogbouw andere oplossingen zijn gerealiseerd om afval gescheiden te kunnen aanbieden. Het gaat om de volgende wijken:

 • Vondelkwartier
 • Meerwijk
 • Garenkokerskwartier/Hasselaersbuurt
 • Dietsveld-Vogelbuurt
 • Ter Kleefkwartier
In de online Afvalwijzer van Spaarnelanden kunnen bewoners de locaties van dichtstbijzijnde containers voor papier/karton, plastic/blik/drinkpakken en gft en etensresten vinden:
https://afvalwijzer.spaarnelanden.nl.

In de volgende wijken hebben geschikte laagbouwwoningen inmiddels een duocontainer ontvangen:
 • Patrimoniumbuurt
 • Boerhaavewijk
 • Molenwijk
 • Ramplaankwartier
 • Haarlemmerhoutkwartier
 • Houtvaartkwartier
 • Europawijk
 • Indischewijk

Kijk op www.spaarnelanden.nl/duocontainer voor meer informatie of kijk bij de meest gestelde vragen over de duocontainer.
Wilt u nog een keer lezen welk afval nu in welke bak thuishoort? Op www.spaarnelanden.nl/afvalstromen vindt u meer informatie.

Vragen
Heeft u nog vragen over afval scheiden, de duocontainer of omgekeerd inzamelen?
Mail dan naar info@spaarnelanden.nl of bel onze Klantenservice via tel. 023-75 17 200 (ma t/m vrij van 8.00 tot 16.30 uur).
 

Waarom afval scheiden?

Huishoudelijk afval is voor het grootste deel herbruikbaar. Gft en etensresten, papier, textiel, glas en plastic, blik en drinkpakken (PBD) zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Nu belanden ze nog te veel in de restafvalcontainer. Dat is jammer, want dan gaan ze de verbrandingsoven in en daardoor kunnen ze niet worden hergebruikt.
De hoeveelheid restafval in Haarlem is nu 265 kg per inwoner per jaar. Haarlem wil dat terugbrengen naar 130 kg per inwoner per jaar. Om dit te bereiken gaat de gemeente Haarlem de komende jaren het gescheiden aanleveren van waardevolle grondstoffen zoals plastic, gft, papier, glas en textiel makkelijker maken. Er komen bijvoorbeeld meer ondergrondse containers voor verschillende afvalsoorten in de stad en de gemeente onderzoekt hoe gft het beste ingezameld kan worden bij hoogbouw en in het centrum.
 

De afvalwijzer

Wilt u weten wanneer uw afval wordt ingezameld of waar de dichtsbijzijnde container staat om uw afval te scheiden?

Ga naar de