Afval
Spaarnelanden zorgt voor een leefomgeving waar inwoners van Haarlem en Zandvoort blij van worden. Zo helpen we je niet alleen bij het inzamelen en scheiden van afval, ook zorgen we voor een veilige oplossing als je last hebt van plaagdieren.
Veelgestelde vragen
Welk afval hoort waar?
Hier vind je welk afval waar hoort.
Wat gebeurt er met het gescheiden afval?
Elke afvalstroom van Haarlem en Zandvoort gaat naar een andere verwerker die het afval verwerkt tot grondstoffen, zodat er weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. Goed gescheiden afval blijft gescheiden. Zo wordt het papier en karton o.a. verwerkt door De Peute Group in Dordrecht, gft door HVC in Alkmaar, textiel door SpaarneWerkt (Haarlem) en Sympany (Zandvoort) en kunststof door RKN in Delft. De verwerking van het restafval wordt ook gedaan door HVC in Alkmaar.
Waarom scheiden aan de bron?
Algemeen uitgangspunt voor de keuze voor bron- en nascheiden is “bronscheiden als het kan, nascheiden als het moet”. In Haarlem en Zandvoort scheiden we aan de bron en daarmee behalen we goede resultaten: veel hoger dan op dit moment mogelijk is via een nascheidingsinstallatie. Daarnaast gaat een deel van het huishoudelijke restafval alsnog door een nascheidingsinstallatie. Daarmee worden zoveel mogelijk overgebleven herbruikbare materialen (grondstoffen) alsnog uit het restafval gehaald. Deze combinatie levert de meeste grondstoffen én de beste kwaliteit op. Daarom is het de milieuvriendelijkste oplossing.
In sommige steden is het lastiger om afval aan de bron te scheiden, bijvoorbeeld door ruimtegebrek op straat. Dan kan nascheiding van PBD (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) wel een passend alternatief zijn. Een nascheidingsinstallatie is voornamelijk ingericht om plastic, blik en drinkpakken uit het afval te scheiden. Het thuis scheiden van overig afval zoals, gft, papier/karton, glas en textiel dient dus altijd te gebeuren om goed te kunnen recyclen!
Er zijn nog meer voordelen van het scheiden aan de bron. Bronscheiding zorgt voor een schonere en hogere kwaliteit van PBD voor recycling. Hierdoor kan het hoogwaardig worden hergebruikt. En het is goedkoper, want gemeenten moeten belasting betalen over het verbranden van restafval.
Tot slot maakt bronscheiding je ervan bewust hoeveel je weggooit. Sommige mensen kopen hierdoor bewust minder producten met onnodige plastic verpakkingen. Op termijn zorgt dit ervoor dat producenten de manier van verpakken veranderen. Zo is er ook minder plastic nodig. En dat is precies de bedoeling van het beleid in Nederland!
Waar vind ik een container bij mij in de buurt?
Waarom zou ik afval scheiden?
Als je afval scheidt, dan wordt het afval verwerkt tot grondstof waar nieuwe producten van worden gemaakt. Bijna elke kilo afval die wij gescheiden inzamelen, wordt hergebruikt, gerecycled of nuttig toegepast.
Nieuws over Afval
Zó voorkom je voedsel-verspilling
Wist je dat we in Nederland een kwart van al het geproduceerde eten nooit opeten? Dat wordt allemaal verbouwd, verwerkt en vervoerd. Doe mee aan de Verspillingsvrije Week, probeer geen voedsel weg te gooien en voorkom afval. Hoe je dat doet? Je leest het in onze tips.
De Recycletas: nu ook in Zuid-West
Vanaf nu is de Haarlem Recycletas ook voor alle bewoners van Haarlem Zuid-West beschikbaar. Met de Haarlem Recycletas laat je oude boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed, textiel en cd’s/dvd’s gratis thuis ophalen.
Gft scheiden met warm weer - tips
Ook met warm weer is afval scheiden belangrijk. Maar hoe zorg je voor zo min mogelijk overlast van je gescheiden afval? Wij geven je tips!