Herplant nieuwe bomen in Haarlem

Geplaatst op: 1 februari 2024

Spaarnelanden plant in opdracht van de gemeente nieuwe bomen. De aanplant is ter vervanging van bomen die zijn gekapt vanwege ziekte, ouderdom of stormschade. De herfst en winter zijn de beste momenten om dit te doen: de jonge bomen staan in de winterstand. Ze maken haarwortels op hun nieuwe groeiplek en gebruiken nog geen energie voor het maken van bladeren. Ook is de grond in deze periode goed vochtig.

Bomen zijn belangrijk voor de stad. Ze dragen bij aan een groene en prettige leefomgeving. Het beleid van de gemeente is dan ook om iedere gekapte boom te vervangen door een nieuwe. Meestal gaat het om bomen die zijn gekapt vanwege ziekte, ouderdom of die zijn omgewaaid of een gevaar vormden voor de omgeving. Waar mogelijk komt er een jong exemplaar van dezelfde soort als er stond. In sommige gevallen is het helemaal niet mogelijk om een nieuwe boom te planten. Dan wordt een geschikte plek in de buurt gezocht.

Nieuwe bomen worden ondersteund door twee palen en spanbanden. Dit zorgt ervoor dat ze niet omwaaien bij harde wind. De palen zijn gemaakt van het hout van lokale populieren. In de eerste twee jaar krijgen de jonge bomen ook extra water. Zo’n 1400 bomen worden bewaterd met behulp van een tankwagen die water uit nabijgelegen grachten pompt. Dit gebeurt tussen de acht en tien keer per jaar.

De aanplant in Haarlem-noord is inmiddels afgerond. Op dit moment is Spaarnelanden actief in de stadsdelen Haarlem Zuid-West en Oost en in Centrum. Medio februari wordt gestart met de herplant in Schalkwijk. Bomen die zijn verwijderd vanwege stormschade in 2022 worden dit seizoen vervangen. Herplant voor stormschade uit 2023 waaronder storm Poly volgt later.

Spaarnelanden publiceert ieder jaar op haar website de welke bomen er worden geplant. De lijst is hier terug te vinden.

Zie je een zieke, dode of omgewaaide boom, of loshangende of overhangende takken? Geef het door aan de gemeente.