Succesvolle bijeenkomst Goederenhub Haarlem

Geplaatst op: 21 februari 2024
Geplaatst op: 21 februari 2024

De bibliotheek in het centrum van Haarlem was 12 februari het decor voor de eerste Goederenhub Haarlem bijeenkomst van 2024. Het thema: het delen van kennis en ervaringen rond duurzame stadsdistributie. Het publiek was divers. Van lokale ondernemers zoals winkelvereniging Cronje en Patronaat, tot aan gemeente Haarlem, InHolland en andere goederenhubs zoals LMe Solutions (eerste mobiliteit en logistieke hub in Amsterdam) die iets willen betekenen in de keten.

André Sluijter (Simon Lévelt) en Wies de Jong ( Fietskoerier Haarlem)
Balanceren tussen korte ketens en het beperken van emissie

André Sluiter van Simon Lévelt (links op de foto) is één van de sprekers. Het thee- en koffiebedrijf heeft een bijzondere rol als leverancier en transporteur en mede- eigenaar van maar liefst 40 speciaalzaken in het land. Hij vertelde hoe duurzaamheid in het DNA zit van de organisatie, zowel lokaal als internationaal. Maar dat het ook zoeken is hoe je een goede balans vindt tussen korte ketens en het beperken van emissie. André liet mooi zien dat het kan, duurzame stadsdistributie, maar dat het wel aanpassing vraagt in de bedrijfsvoering. 

Het kan, duurzame stadsdistributie, maar vraagt wel om aanpassingen in de bedrijfsvoering

Fietskoeriers

Wies de Jong (rechts op de foto) vertelde bevlogen over Fietskoerier Haarlem waar hij mede- eigenaar is geworden. Met 35 fietskoeriers verwerken zij dagelijks in Haarlem zo’n 700 zendingen. Ook halen ze pakketten op bij winkels, doen ze post voor bedrijven en bezorgt Fietskoerier Haarlem voor apotheken. Pakketten buiten Haarlem worden via het landelijke netwerk van fietskoeriers in Nederland afgehandeld. 

Omschakelen

Yvon Bijvoet staat stil bij hoe de gemeente Haarlem is begonnen met belevering via Goederenhub Haarlem. Ook zij merkt dat het omschakelen is, maar de voordelen zijn er ook: er hoeft niet meer dagelijks iemand klaar te staan bij de plek waar goederen geleverd worden want er zijn afgesproken tijden. De stap die de gemeente nu graag wil maken is de leverancier te bewegen ook voor andere leveringen in de stad via de hub te gaan werken. Ook gaat het leveren via de hub een onderdeel vormen van nieuwe aanbestedingen.

Er hoeft niet meer dagelijks iemand klaar te staan bij de plek waar goederen geleverd worden want er zijn afgesproken tijden

Meedenken én meedoen

Jeanine van de Grootevheen van Spaarnelanden, initiatiefnemer van de Goederenhub Haarlem deed ook een oproep: “We roepen partijen op om mee te doen én mee te denken waarbij nieuwe partners profiteren van drie maanden gratis deelname. Ook zoeken we enthousiastelingen die willen meedenken over de toekomst van de hubdienstverlening in Haarlem door deelname aan onze hubclub. Met dat laatste wordt een voorstel gedaan aan wethouder Bas van Leeuwen.” 

 We roepen partijen op om mee te doen én mee te denken waarbij nieuwe partners profiteren van drie maanden gratis deelname

Natuurlijk waren er ook vragen over de Zero Emissie waar de gemeente Haarlem zelf antwoorden op gaf en werd door Goederenhub Haarlem de plannen gedeeld voor de rest van het jaar.

Lees hier meer over de Goederenhub Haarlem. 

Wil je ook meedenken én vooral meedoen? De volgende Goederenhub Haarlem bijeenkomst vindt plaats op 8 april 14.00 – 16.30 uur in Patronaat. Meld je aan via info@goederenhubhaarlem.nl.