Milieuvriendelijke onkruidbeheersing Zandvoort

Eind april start Spaarnelanden in opdracht van gemeente Zandvoort weer met het milieuvriendelijk beheersen van onkruid in de gemeente. Dit gebeurt door middel van een combinatie van heet water, hete lucht, vegen en borstelen en het handmatig verwijderen van onkruid.

Voordat de winter begint, zorgt Spaarnelanden ervoor dat goten en stoepranden van doorgaande straten en wegen in de openbare ruimte zoveel mogelijk vrij zijn van onkruid. In april wordt er vervolgens goed gekeken waar er onkruid opkomt en aan de hand daarvan wordt er een plan en een route gemaakt voor het beheersen van het onkruid. Op een aantal locaties zal het de komende maanden nodig zijn om de straat af te zetten, zodat het onkruid zo goed mogelijk aangepakt kan worden. Uiteraard zorgt Spaarnelanden voor borden en een omleiding.

Milieuvriendelijk

Spaarnelanden beheerst onkruid zonder chemische middelen en op een milieuvriendelijke manier. Het onkruid wordt behandeld met heet water en hete lucht. Met de heet watermethode wordt een kleine hoeveelheid bijna kokend water op het onkruid gespoten. Door het hete water raakt het onkruid na meerdere behandelingen uitgeput. Hierdoor zijn chemische bestrijdingsmiddelen niet nodig en raakt grondwater niet vervuild. Daarnaast worden veeg- en borstelmachines ingezet om onkruid weg te halen. Hiermee wordt ook zand en overig vuil weggehaald, waardoor de voedingsbodem voor onkruid verdwijnt.

Zelf onkruid beheersen

Voor het beheersen van onkruid wordt ook een beroep gedaan op inwoners zelf.