Werkzaamheden maart

Geplaatst op: 23 maart 2022
Voorjaarsklaar maken vaste planten

Deze maand start Spaarnelanden ook weer met het voorjaarsklaar maken van de vaste beplanting op verschillende locaties in Haarlem. Spaarnelanden maait de planten in de periode van maart tot en met april en voorziet deze van mest, zodat de planten goed kunnen groeien. Als er schade aan de vaste planten is ontstaan in de winter, dan zorgt Spaarnelanden voor extra nieuwe planten.

Inzaaien bermen

Verschillende bermen in Haarlem zijn weer voorzien van bloemzaad. Er is gezaaid met een meerjarige bloemensoortenmengsel die speciaal voor bijen en vlinders aantrekkelijk is. Zo is het Houtmanpad opnieuw ingezaaid. In april worden nog andere plekken in Haarlem van extra bloemzaad voorzien. Momenteel krijgen de grasvelden een opknapbeurt, erna zijn de bermen aan de beurt.

Start maaiseizoen

Deze week is Spaarnelanden gestart met het maaien van bermen en gazons. Het maaiseizoen duurt meestal tot half november, maar afhankelijk van de weersomstandigheden zal er eerder of later worden gestopt.

Aangepast maaibeleid

Het maaien gebeurt op basis van afspraken die de gemeente met Spaarnelanden heeft gemaakt over de kwaliteit van het groen. Om de natuur meer de ruimte te geven, maait Spaarnelanden in het voorjaar het gras minder vaak op een groot aantal stukken in de gemeente Haarlem. In 2020 is ongeveer 50% van de gazons een maand later gemaaid. Meer informatie over het maaibeleid is hier te vinden.

Maaisel

In het maaiseizoen kan het voorkomen dat gemaaid gras op het trottoir, de weg of het fietspad terecht komt, omdat het aan de banden van de grasmaaier blijft plakken en loslaat op de weg. Door de maaiwerkzaamheden af te stemmen op de veegwerkzaamheden in de stad, zorgt Spaarnelanden er zo snel mogelijk voor dat het gemaaide gras van de weg wordt verwijderd.

Zaaiklaar maken schooltuinen

Begin maart heeft Spaarnelanden de schooltuincomplexen weer zaaiklaar gemaakt. Het gaat om de Schoterbostuin, De Cornelia Westendorptuin, de Kortenaerstraat en de Poelpoldertuin. Het zaaiklaar maken van de schooltuinen houdt in dat Spaarnelanden de grond spit of freest. Na afronding van deze werkzaamheden is de grond zaaiklaar.

Plaatsen bloembakken met wisselbeplanting

Op dinsdag 23 maart is Spaarnelanden weer gestart met het plaatsen van bloembakken in Haarlem. De met violen gevulde bloembakken worden op verschillende locaties in het centrum van Haarlem geplaatst en zorgen voor een vrolijk straatbeeld. In mei wisselt Spaarnelanden de violen om voor geraniums. Omwonenden ervaren geen tot weinig overlast van de werkzaamheden.

Groenparticipatie

In de gemeente Haarlem is het als inwoner mogelijk om op verschillende manieren de stad te vergroenen. Inwoners kunnen bijvoorbeeld een geveltuintje aanleggen, een bloembak, boomspiegel of groenstrook adopteren. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden is te vinden op de website. Hier zijn ook de algemene voorwaarden, flyers met geschikte beplanting en het aanmeldformulier te vinden.