Van knotten tot knutselen

Geplaatst op: 6 februari 2024

De winter is het seizoen waarin Spaarnelanden in opdracht van de gemeente de wilgen knot. Knotwilgen zijn niet weg te denken uit het Noord-hollands landschap. Wilgen staan al eeuwen langs de Noord-Hollandse weides. Boeren hielden het bladerdek van de wilgen kort voor meer lichtval op de graslanden. Met de gesnoeide wilgentakken kun je van alles knutselen. Wil je weten wat? Lees verder!

Ook nu nog heeft het knotten van wilgen een functie. De knot is een bron van biodiversiteit: mossen, varens en andere planten groeien in de knot. Die vegetatie trekt weer insecten en vogels aan. Eenden, uilen en andere vogels nestelen in de knotwilgen. Het snoeien gebeurt daarom buiten het broedseizoen. Voordat er begonnen wordt met de werkzaamheden wordt altijd goed gekeken of er geen vogels of andere dieren in en om de boom zitten. Als dat wel zo is wordt de boom overgeslagen. Bomen worden om en om gesnoeid omdat dat beter is voor de biodiversiteit.

Met de gesnoeide wilgentakken is van alles te knutselen: er worden onder andere rillen van gemaakt. Dat zijn gevlochten wilgentakken die een mooie schuilplaats kunnen bieden voor egels en andere dieren. Bewoners bij de Amsterdamsevaart maakten rillen bij de Groene Esplanade. Rillen zijn in het verleden ook onder water gebruikt als leefplek voor zoetwatermossels, bij de Meerwijkplas.

Wilgentakken worden ook gebruikt om hutten en tunnels van te maken voor in de speeltuinen. Grover wilgenhout wordt versnipperd en gebruikt voor de aanleg van wandelpaden bij de Meerwijkplas en het Heempark.

De komende weken worden er wilgen in Stadsdelen Oost en Waarderpolder en Noord geknot.

Zie je een zieke, dode of omgewaaide boom, of loshangende of overhangende takken? Geef het door aan de gemeente.