Spaarnelanden houdt de Haarlemse wateren elektrisch schoon

Geplaatst op: 3 november 2022
Geplaatst op: 3 november 2022

Al bijna 20 jaar houdt Spaarnelanden de Haarlemse wateren schoon. En vanaf nu met een elektrische boot. Deze boot is een van de eerste in zijn soort en bespaart jaarlijks zo’n 2600 liter diesel.

Afvalscheiding

De boot haalt veel zwerfafval uit het water: van fietsen tot blikjes. De schep aan de voorkant van de boot wordt gebruikt om zoveel mogelijk te scheiden. In de duwbak van de boot wordt het afval gescheiden verzameld. Voorin komen de fietsen, in het midden het hout en aan de achterzijde het restmateriaal. Het opgeviste zwerfafval gaat naar verschillende verwerkingsbedrijven waar zoveel mogelijk materialen hergebruikt worden.

Verduurzaming wagenpark

De aanschaf van een elektrische boot staat bij Spaarnelanden niet op zichzelf. Uiterlijk in 2030 wil de organisatie rijden met een zero-emission wagenpark, maar als het kan eerder. In 2021 groeide het aandeel elektrische voertuigen in het wagenpark van Spaarnelanden volgens planning naar ruim 20%. Het doel voor eind 2022 om minimaal een kwart van het wagenpark volledig elektrisch te hebben is reeds behaald. Ook rijden de dieselwagens nu op de schone en duurzame brandstof HVO.