Onthulling eerste struikelstenen in Haarlem

Op donderdag 3 maart vond de onthulling van de eerste ‘struikelstenen’ op 6 adressen in en nabij het centrum van Haarlem plaats. De stenen worden geplaatst om Joodse Haarlemmers te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgekomen. De onthulling van de eerste steen werd verricht door burgemeester Jos Wienen. Spaarnelanden verzorgt het plaatsen van de stenen.

Struikelstenen

‘Stolpersteine’ (Duits voor struikelstenen) zijn kleine messing plaatjes van 10 bij 10 cm die met beton verankerd liggen in het trottoir. Op elke struikelsteen staat de naam van een stadsgenoot die door de nazi’s is vermoord. Een struikelsteen ligt bij het laatste woonadres waar deze stadsgenoot in vrijheid heeft gewoond. Afgelopen donderdag werden 18 stenen geplaatst. Het getal 18 heeft een bijzondere betekenis in het Jodendom. Het is een geluksgetal, dat staat voor het Leven en voor Hoop. Een mooi getal om uit te drukken hoe wordt stil gestaan bij de levens van de Joodse Haarlemmers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Over Stichting Struikelstenen Haarlem

De Stichting Struikelstenen Haarlem is opgericht in november 2021 en voortgekomen uit een initiatief van inwoners van Haarlem en omstreken. De stichting wil voor alle 733 vermoorde Joodse stadgenoten een struikelsteen plaatsen, over een periode van 10 tot 15 jaar. Rond de steenleggingen organiseert de stichting herdenkingsactiviteiten. Meer informatie is te vinden op struikelstenenhaarlem.nl

Foto’s: Paul Vreeker- United Photos