Lever je oude kleding in tijdens Shopping Weekend

Geplaatst op: 16 september 2021
Geplaatst op: 16 september 2021

Op zondag 19 september 2021 kan winkelend publiek tijdens Haarlem Shopping Weekend oude kleding inleveren op de Grote Markt. Daarmee ontvangen ze een leuk presentje en maken ze kans op een duurzame kledingbon t.w.v. 100 euro. Met deze actie willen Spaarnelanden en Paswerk de inzameling en recycling van oude kleding en textiel graag stimuleren. De recycling van textiel geeft namelijk de hoogste CO2-besparing van alle recyclebare afvalstromen.

Nog veel winst te behalen

In Haarlem is nog veel winst te behalen als het gaat om het gescheiden inleveren van textiel. In 2020 werd ongeveer 4 kilo textiel per bewoner ingezameld. Maar gemiddeld zit er per Haarlemmer nog zo’n 11 kg waardevol textiel in het restafval. Spaarnelanden en Paswerk roepen inwoners daarom op om hun textiel in te leveren bij een van de 45 textielcontainer in Haarlem. Want elke kilo telt! Naast oude kleding, mogen schoenen, accessoires, riemen, tassen, lakens, keukentextiel, gordijnen en knuffels ook in de textielcontainer.

Winactie t/m 31 december 2021

Haarlemmers die vanaf zondag 19 september hun oude kleding en textiel inleveren bij een textielcontainer van Spaarnelanden kunnen meedoen met de winactie door hun contactgegevens achter te laten op de zak waar de kleding in zit. De kledingbon waar kans op kan worden gemaakt is te besteden bij de Haarlemse kledingwinkels: Stichting Sur Atelier, Episode en Brandmission. De actie loopt tot en met 31 december 2021.

90% textiel is verwerk- en herbruikbaar

In Haarlem zamelt Spaarnelanden oude kleding en textiel in via textielcontainers. Ingezameld textiel gaat vervolgens naar Paswerk waar het wordt gesorteerd. Van het gesorteerde textiel is zo’n 90% verwerk- en herbruikbaar. 30% wordt verwerkt tot grondstof voor nieuw textiel, 52% gaat naar landen met een lager welvaartsniveau dan Nederland en 8% wordt verkocht via de Kringloopwinkel. Het overige percentage is niet herbruikbaar of recyclebaar.