Help mee en voer de bij bij!

Op maandag 22 april is het Nationale Zaaidag. Spaarnelanden en de gemeenten Haarlem en Zandvoort roepen iedereen op om mee te doen en bloemen te zaaien. Inwoners kunnen weer gratis bloemzaadjes ophalen. Door die te zaaien in tuinen, op balkons en in de openbare ruimte maken we samen de leefomgeving groener en zorgen we voor voedsel voor de bijen.

Voedsel voor bijen

Het gaat in Nederland al jaren erg slecht met de bij. Een van de oorzaken is dat er niet genoeg voedsel is. Door intensieve landbouw en het betegelen van tuinen verdwijnen steeds meer bloemen. Bijen hebben de bloemen nodig om nectar en stuifmeel te verzamelen. Met het actief zaaien van verschillende bloemen verbeteren we de biodiversiteit en zorgen we voor voedsel voor bijen en andere bestuivende insectensoorten zoals vlinders. Bestuivers zijn onmisbaar in onze voedselketen. Meer dan 70% van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere soorten. Hoog tijd dus om ze een handje te helpen!

Gratis bloemzaden

Inwoners van Haarlem en Zandvoort kunnen weer gratis bloemzaadjes ophalen. Door die te zaaien in tuinen, op balkons en in de openbare ruimte zorgen we samen voor voedsel voor de bijen.

Haarlem

In Haarlem worden de bloemzaden aangeboden door Spaarnelanden in samenwerking met The Pollinators. Bloemenzaden kunnen worden opgehaald (zolang de voorraad strekt) vanaf vrijdagmiddag 19 april:

  • Publiekshal gemeente Haarlem
  • Kantoor Spaarnelanden, Minckelersweg 40
  • De recyclewagen, bij u in de buurt, kijk voor data en tijden op www.spaarnelanden.nl/recyclewagen
Zandvoort

In Zandvoort is gekozen voor bloemensoorten die van nature in de kustomgeving voorkomen. Daarvoor is de samenwerking gezocht met Jouwduintuin, een initiatief van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en IVN Natuureducatie. Je terecht bij de volgende locaties voor het ophalen van gratis zakjes met bloemzaden van Jouwduintuin (zolang de voorraad strekt):

  • Spaarnelanden Remise, Kamerlingh Onnesstraat 20 (Maandag t/m donderdag 07:30 – 12:00 uur, 12:45 – 16:00 uur. Vrijdag: 07:30 – 12:00 uur)
  • Kruidenveld Bentveld, aan de Bramenlaan in Bentveld
  • Zandvoorts Museum, Swaluëstraat 1
Meer weten?

Wil je meer weten over wat duintuinen, pollinators en het beschermen van de bij?

www.jouwduintuin.nl
www.thepollinators.org
www.bijenstichting.nl/zaaidag/

www.jouwduintuin.nl
www.thepollinators.org
www.bijenstichting.nl/zaaidag/