Haarlemse kinderen gaan strijd aan tegen textielverspilling

Geplaatst op: 9 september 2022

Vanaf 12 september zamelen kinderen van tien Haarlemse basisscholen een maandlang zoveel mogelijk oud en kapot textiel in. Het textiel wordt daarna gerepareerd of gerecycled.

Buurtbewoners worden bij het project betrokken. Zij kunnen hun kapotte en niet meer gedragen kleding aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Een betere wereld begint in je kledingkast

De inzameling van textiel kan stukken beter! Per jaar gooit iedere Nederlander zo’n tien kilo textiel in de vuilnisbak. Of kleren blijven jaren in de kasten hangen. Zonde, want de meeste kleding is goed genoeg voor een tweede ronde.

Maar ook textiel dat wel wordt ingezameld is niet altijd meer geschikt om te recyclen. Mensen gooien soms vies en nat textiel in de container en dat maakt hergebruik moeilijk of soms zelfs onmogelijk. De Textiel Race maakt kinderen en hun omgeving bewust over het belang van recycling en hergebruik.

Steentje bijdragen

Tijdens de race leren kinderen op een interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van de textielproductie op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles van gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van hun stad.

De Textiel Race Haarlem vindt plaats van 12 september tot en met 6 oktober. De scholen die in Haarlem meedoen zijn: De Globe, De Zuidwester, IKC Schalkwijk, OBS De Piramide, OBS De Kring, De Trapeze, Vrije School Kleverpark, OBS Bos en Vaart, Sint Bavo en De Talenten.

De race is een initiatief van Gemeente Haarlem, Spaarne Werkt en Spaarnelanden. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terecht komt.