Gft (& etenresten),
daar doen we écht wat mee

Geplaatst op: 14 december 2023

Steeds meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) én etensresten worden gescheiden. Maar wat gebeurt er vervolgens mee? Gft en etensresten worden verwerkt tot compost en biogas. Houd jouw gft en etensresten dus apart, dan doen wij er iets goeds mee.

Wist je dat zo’n 35% van het restafval in Haarlem en Zandvoort nog bestaat uit afval dat eigenlijk in de groene bak hoort? Zonde! Want wanneer het bij het restafval belandt wordt het verbrand. Dat is duurder én minder milieuvriendelijk.

Daarom roepen we alle Haarlemmers op om gft en etensresten te scheiden.

Foto credits: ZANDVOORTfoto.nl | Edwin Keur
Waar vind ik een gft-container in de buurt?

Heb je geen groene container bij je woning? Dan kun je gebruik maken van de groene gft-containers in standaard bij jou in de wijk. De locaties van deze containers vind je op onze Afvalwijzer website of in de app ‘Afvalwijzer Spaarnelanden’ (beschikbaar voor download iOS en Android).

Wat mag er in de groene bak?

Dit mag wél in de groene container:

  • Alle etensresten: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood, etc. Het mag gekookt, gebakken of rauw zijn.
  • Theezakjes, koffiepads en koffieprut
  • Eierschalen, pinda- en notendoppen, kaaskorsten zonder plastic
  • Snijbloemen en kamer- en balkonplanten
  • Biologisch afbreekbaar kattengrind en mest van kleine huisdieren
  • Onkruid, plantresten, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren

Je mag biologisch afbreekbare zakjes gebruiken (herkenbaar aan het kiemplantlogo), maar gooi je gft-afval nooit weg in gewone plastic zakjes.

Twijfel je of een specifiek product bij het gft mag? Kijk dan op afvalwijzer.spaarnelanden.nl of download de app: ‘Afvalwijzer Spaarnelanden’ (iOS/Android).

Gratis aanrechtbakje

Inwoners van Haarlem kunnen een gratis gft-aanrechtbakje ophalen bij de Recyclewagen. Kijk hier voor data en locaties van de Recyclewagen.
Zandvoorters halen hun bakje op bij Spaarnelanden, locatie Zandvoort (Remise).