De Haarlem Recycletas: nu ook in Haarlem-Centrum

Geplaatst op: 3 november 2023

In november 2022 introduceerde Spaarnelanden de Haarlem Recycletas, in opdracht van de gemeente Haarlem. Met de Recycletas worden oude boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed, textiel en cd’s/dvd’s gratis aan huis opgehaald. De afgelopen 12 maanden werd de Recycletas per stadsdeel in Haarlem ingevoerd. Als laatste was de binnenstad aan de beurt. Ook daar kunnen bewoners nu gebruik maken van de Haarlem Recycletas. Daarmee is de Recycletas nu voor heel Haarlem beschikbaar. Zo kunnen alle Haarlemmers gemakkelijk spullen thuis laten ophalen voor kringloopwinkels en recycling.

Foto credits: ZANDVOORTfoto.nl | Edwin Keur
Wat is de Haarlem Recycletas?

De Haarlem Recycletas is een handige tas om oude boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed, textiel en cd’s/dvd’s gratis aan huis te laten ophalen. De tas is verkrijgbaar bij uitgiftepunten in de hele stad. Thuis kan de tas gevuld worden en vervolgens wordt hij gratis – en met elektrisch vervoer – aan huis opgehaald. Spaarnelanden zorgt ervoor dat deze spullen niet worden verbrand met het restafval, maar op een milieuvriendelijke manier worden hergebruikt via kringloopwinkels of recycling.

Wat gebeurt er met de ingeleverde spullen?

De ingeleverd spullen worden met de hand gesorteerd: nog bruikbare spullen gaan naar kringloopwinkels; de overige spullen worden via verschillende verwerkers gerecycled. Draagbare kleding krijgt bijvoorbeeld een tweede leven via de kringloopwinkel. Kapot textiel wordt verwerkt tot poetsdoek of isolatiemateriaal. Werkende apparaten gaan ook naar de kringloop en onderdelen van kapotte elektrische apparaten zijn geschikt voor hergebruik.

Meer informatie, uitgiftepunten en ophaalafspraken

Kijk voor het overzicht van alle uitgiftepunten, het inplannen van een ophaalafspraak en meer informatie op spaarnelanden.nl/tas.