Wat broeit daar?
Ten noorden van Haarlem staan drie mysterieuze hopen gemaakt van takken, riet en paardenmest. Het zijn broeihopen, die moeten bijdragen aan de terugkeer van de ringslang in het poldergebied. Wil je weten hoe en waarom? Lees dan verder!
De ringslang is de enige slangensoort die te vinden is in Noord-Holland. De verwachting is dat ze er goed zouden kunnen gedijen. Ringslangen komen voor in waterrijke gebieden zoals polders. De slangensoort is niet giftig en goeie graadmeter voor een gezonde natuur. Daarom slaan Spaarnelanden, de gemeente en Landschap Noord-Holland samen met vrijwilligers de handen ineen voor de terugkeer van de ringslang in het gebied.
De anderhalve meter hoge broeihopen moeten daar bij helpen. Ze bestaan uit takken, riet, gras en paardenmest. Zoals de naam doet vermoeden gaat het broeien in de hoop: bacteriën en schimmels breken het materiaal af. En daar komt warmte bij vrij, de hoop wordt wel tussen de 30°C en 40°C. Een warm nest voor de ringslang om haar eieren in uit te broeden.
In het najaar wordt gecontroleerd of er eierschalen van uitgebroede ringslangeieren in de hoop liggen. Eerder werden in Aalsmeer broeihopen aangelegd. Met succes, bij een inspectie werden wel 120 eierschalen in één broeihoop gevonden. Ondanks dat maar 10% van de jonge ringslangen het overleefd, heeft de ringslang zich inmiddels bij Aalsmeer gevestigd. We hebben goede (broei)hoop dat de ringslang ook in de omgeving van Haarlem terugkeert!