1 jaar Recyclewagen: al meer dan 55.000 kilo ingeleverd

Geplaatst op: 4 oktober 2023

De Recyclewagen bestaat 1 jaar. Op 4 oktober 2022 startte Spaarnelanden met de Recyclewagen, in opdracht van Gemeente Haarlem. Sindsdien is er ruim 55.000 kilo aan spullen ingeleverd, die zo van het restafval zijn gered. Er kwamen in het afgelopen jaar zo’n 11.000 bezoekers naar het mobiele inleverpunt met onder meer metaal, hard plastic, accu’s/batterijen en elektrische apparaten.

Kleinere afvalberg

De Recyclewagen is bedoeld om de hoeveelheid restafval te verkleinen. Door zoveel mogelijk grondstoffen apart in te zamelen, kunnen ze worden hergebruikt. Zo wordt van oud piepschuim isolatiemateriaal gemaakt, van frituurvet biobrandstof en kunnen metalen oneindig worden gerecycled. Elektrische apparaten worden uit elkaar gehaald, waarna de verschillende grondstoffen worden hergebruikt. Daarnaast kan er klein chemisch afval (kca) bij de Recyclewagen worden ingeleverd. Dat is gevaarlijk als het bij het restafval belandt. Batterijen en accu’s bijvoorbeeld, die kunnen grote branden veroorzaken bij de verwerking als restafval.

Dichtbij huis

De Recyclewagen komt inmiddels naar negen locaties in Haarlem. Daardoor kunnen Haarlemmers kleine hoeveelheden dicht bij huis inleveren. Als vuistregel geldt dat alles in een boodschappentas moet passen. Grotere hoeveelheden kunnen worden opgehaald via een afspraak voor grofafval of naar het Milieuplein in de Waarderpolder worden gebracht. De aangeboden spullen worden in de Recyclewagen aangenomen door gediplomeerde medewerkers van Spaarnelanden. Er is altijd een Recyclecoach (voorheen afvalcoach) aanwezig, die vragen kan beantwoorden en tips geeft over het scheiden én voorkomen van afval.

Succes

Nu het mobiele inleverpunt van Spaarnelanden een jaar bestaat, is de conclusie dat de Recyclewagen een succesvol middel is om afvalscheiding en -inzameling te verbeteren. De komende periode gaat Spaarnelanden de Recyclewagen bij nog meer mensen onder de aandacht brengen met de campagne ‘Word Recyclewijzer’.

Meer informatie zijn, net als alle inleverlocaties en -data, te vinden op www.spaarnelanden.nl/wagen.