Gladheidsbestrijding in Haarlem en Zandvoort

Geplaatst op: 16 januari 2024
Geplaatst op: 16 januari 2024

De vorst slaat weer toe. De strooiwagens van Spaarnelanden rijden uit om zout te strooien. Zo zorgen we dat belangrijke hoofdwegen en fietspaden goed begaanbaar blijven. Wat moet je weten?

Let op: het kan op plaatsen nog glad zijn

Spaarnelanden strooit, in opdracht van de gemeente Haarlem en gemeente Zandvoort, volgens een gladheidsbestrijdingsplan. In verband met tijd kunnen niet alle straten gestrooid worden. Ondanks dat wij strooien kan het op de trottoirs én op de weg nog altijd glad zijn.

Belangrijke hoofdwegen en fietspaden worden altijd gestrooid. De strooiroutes zijn te vinden op spaarnelanden.nl en zandvoort.nl. Wordt jouw straat niet gestrooid? Spreek dan samen af met je buren om de straat sneeuwvrij te maken.

Zelf strooien

Schuif of veeg vers gevallen sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft. Strooi zout op plekken waar veel mensen lopen of rijden. Je kunt het strooizout al strooien voordat het glad is. Op gladde plekken waar weinig mensen lopen of rijden kun je het beste zand strooien.

Bewoners van de gemeente Haarlem en Zandvoort kunnen gratis strooizout ophalen, zolang de voorraad strekt. Neem hiervoor zelf een emmer of plastic zak én een schep mee. Het zout is beschikbaar op deze locaties:

  • Milieuplein Haarlem (Ingenieur Lelyweg 51)
  • Spaarnelanden locatie Zandvoort ( Kamerlingh Onnesstraat 20)
Fietspaaltjes en zoutkisten

In Haarlem plaatst Spaarnelanden bij veel bruggen zoutkisten, omdat deze bij vorst snel glad worden. Deze kisten bevatten zout om de brug bij gladheid met de hand te strooien. Dit doet Spaarnelanden wanneer nodig en daarnaast mogen bewoners dit zelf ook doen.

In Zandvoort plaatst Spaarnelanden zoutkisten op moeilijk bereikbare en belangrijke locaties, zoals trappen, basisscholen, bejaardentehuizen en bijvoorbeeld ook bij de Reddingsbrigade. Ook dit zout kunnen bewoners zelf gebruiken om zelf te strooien.

Zie je een kist die leeg of stuk is? Meld het bij Spaarnelanden via de website.