Etensresten? In de groene bak
Steeds meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten worden gescheiden in Haarlem en Zandvoort. Van gft en etensresten worden compost (o.a. voor boeren) en biogas (o.a. voor verwarming van huizen) gemaakt. Dit proces duurt maar een maand, gebeurt lokaal en is volledig circulair
Wist je dat zo’n 35% van het restafval in Haarlem en Zandvoort bestaat uit afval dat eigenlijk in de groene bak hoort? En dat zijn vooral etensresten! Restafval wordt verbrand en dat is duurder én minder milieuvriendelijk dan het verwerken van gft en etensresten. Houd gft en etensresten dus apart, dan kan het worden hergebruikt.
3 redenen om gft en etensresten te scheiden
100% circulair: goed gescheiden gft en etensresten kunnen volledig worden verwerkt tot:
Biogas: Steeds meer gft-afval wordt vergist. Dit levert biogas op: dat is duurzame energie die direct in het warmtenet terecht komt. Voor jouw verwarming bijvoorbeeld.
Compost: Van gft-afval kan goede compost gemaakt worden. Boeren, tuinders en de gemeente gebruiken dit om de bodem te verbeteren (bijvoorbeeld om groente of fruit op te telen of voor plantsoenen). Compost is beter voor het milieu dan kunstmest, potgrond en tuinaarde (dat wordt van veen gemaakt).- Lokaal verwerkt: Gft en etensresten worden in Alkmaar verwerkt tot compost en biogas.
- Goedkoper: Gft gescheiden inzamelen en composteren is goedkoper dan het samen met het restafval verwerken. Dit scheelt weer in de gemeentebelasting die jij betaalt voor het ophalen en verwerken van restafval (de afvalstoffenheffing).
Wat mag er in de groene bak?
Dit mag wél in de groene container:
- Alle etensresten: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood, etc. Het mag gekookt, gebakken of rauw zijn.
- Theezakjes, koffiepads en koffieprut
- Eierschalen, pinda- en notendoppen, kaaskorsten zonder plastic
- Snijbloemen en kamer- en balkonplanten
- Biologisch afbreekbaar kattengrind en mest van kleine huisdieren
- Onkruid, plantresten, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren
Je mag biologisch afbreekbare zakjes gebruiken (herkenbaar aan het kiemplantlogo), maar gooi je gft-afval nooit weg in gewone plastic zakjes. Twijfel je of een specifiek product bij het gft mag? Kijk dan op afvalwijzer.spaarnelanden.nl. Of download de app: ‘Afvalwijzer Spaarnelanden’ (iOS/Android).
Waar vind ik groene containers voor gft en etensresten?
Heb je geen groene rolcontainer bij je woning? Dan kun je gebruik maken van de groene gft-containers in standaard bij jou in de wijk. De locaties van deze containers vind je in de afvalwijzer: afvalwijzer.spaarnelanden.nl. Of download de app: ‘Afvalwijzer Spaarnelanden’ (iOS/Android).
Maak het makkelijk: zet een (gratis!) gft-bakje op je aanrecht
Met een klein gft-bakje in je keuken wordt het scheiden van gft- en etensresten een stuk gemakkelijker. Je kunt een gratis gft-bakje ophalen bij de Recyclewagen. Kijk voor data en locaties op spaarnelanden.nl/wagen.