Haarlem plaatst nestkasten tegen eikenprocessierups

Geplaatst op: 8 oktober 2019

Bij de kinderdagverblijflocatie van Kinderopvang Haarlem, Beer Bodoni, werd vandaag officieel de eerste nestkast onthuld die moet gaan helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups. Wethouder Merijn Snoek (wethouder Beheer Openbare Ruimte) plaatste de door kinderen versierde nestkast, samen met Spaarnelanden. In totaal worden er 50 nestkasten bij eiken door heel Haarlem geplaatst. Wethouder Snoek: “Bomen zijn belangrijk voor onze stad, dus als we overlast van bomen kunnen voorkomen, moeten we dat doen. Met nestkastjes voor koolmezen proberen we de natuur een handje te helpen om de overlast van deze rupsen tegen te gaan”.

De eikenprocessierups geeft elk jaar veel overlast. De haren van deze rups zorgen voor huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. ‘We zijn blij dat er nu al maatregelen worden genomen om de eikenprocessierups zoveel mogelijk te voorkomen in de buurt van het kinderdagverblijf.” zegt Maureen Posthumus, directeur-bestuurder bij Kinderopvang Haarlem. Bij de eiken naast het kinderdagverblijf werd de eikenprocessierups afgelopen zomer gevonden en bestreden. “Het is voor de kinderen bovendien leuk en leerzaam om de natuur van dichtbij mee te maken en de vogels te zien broeden.”

Natuurvriendelijke maatregelen
Het ophangen van de nestkasten is één van de natuurvriendelijke maatregelen die Spaarnelanden en de gemeente Haarlem nemen in de strijd tegen de eikenprocessierups. Een andere maatregel is het zorgen voor bermen met meer gevarieerde beplanting. Daar komen weer wespen op af, natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Natuur in je stad
Natuurvriendelijk beheer en onderhoud staat hoog in het vaandel van Haarlem. Onder de vlag ‘Natuur in je stad’ werken Spaarnelanden, gemeente Haarlem en Landschap Noord-Holland samen om de natuur in de stad een flinke impuls te geven. Op de nieuwe website www.natuurinjestad.nl zijn de initiatieven te vinden die bijdragen aan een groen klimaat om in te wonen en werken. Daarnaast krijgen inwoners tips hoe zij zelf hun omgeving zelf kunnen vergroenen.

‘Hotspots’
De nestkasten worden opgehangen bij zogenaamde ‘hotspots’; plekken waar de eikenprocessierups afgelopen zomer veelvuldig voorkwam. Mezen zijn dol op de rupsen. Eén nest mezen met 8 tot 10 jongen kan wel zo’n 550 rupsen per dag opeten.