Ik wil zwerfafval opruimen

Zwerfafval is afval dat mensen bewust of onbewust weggooien en achterlaten op plaatsen die daar niet voor zijn bestemd. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit verpakkingsmaterialen van eten en drinken, sigaretten en kauwgom. Het weggooien van afval op straat zorgt voor een vervuild straatbeeld, is slecht voor het milieu en bovendien strafbaar. En uiteindelijk moeten alle inwoners van de gemeente opdraaien voor de kosten van het opruimen.

Een schone leefomgeving, daar werkt Spaarnelanden aan, voor én met de inwoners van Haarlem. De straat is immers van ons allemaal. Samen de handen uit de mouwen steken voor een nette openbare ruimte. Het is vaak een kleine moeite, maar geeft groot plezier! Hoe?

  • Gooi afval, ook kleine resten zoals kauwgom, sigarettenpeuken en tissues, in een openbare afvalbak, of neem het mee naar huis om het daar weg te gooien.
  • Zet geen afval naast volle prullenbakken of ondergrondse containers, het bemoeilijkt de ophaalwerkzaamheden, bederft het straatbeeld en kan ongedierte aantrekken.
  • Er zijn diverse landelijke acties om zwerfvuil tegen te gaan. Op ludieke wijze worden mensen gemobiliseerd om gezamenlijk zwerfafval op te ruimen, bijvoorbeeld tijdens de Keep it Clean Day en de Landelijke Opschoondag. Doe een keer mee of organiseer zelf een actie! Spaarnelanden ondersteunt deze acties door afvalknijpers en vuilniszakken ter beschikking te stellen en het afval na afloop op te halen.
​Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen door onderstaand formulier in te vullen. Na het invullen van het formulier ontvang je een ontvangstbevestiging op het opgegeven e-mailadres.

Aanmeldformulier

* verplicht

Ik wil dit
Wat heb je nodig voor het opruimen van zwerfafval? *