Ik wil een grotere boomspiegel

Een boomspiegel is een stukje grond rondom de stam van een boom. Ideaal voor extra beplanting. Inwoners van de gemeente Haarlem mogen zelf de boomspiegel voor hun woning onderhouden. Fleur jij de buurt op met een kleurrijke mini-tuin?

Ruimte voor planten en dieren

De bomen in Haarlem worden beheerd door Spaarnelanden. Ook het stukje grond rondom de boom, de boomspiegel, hoort daarbij. In het verleden werden boomspiegels vaak gemaaid om het gras kort te houden. Nu is dat anders. Rondom bomen kunnen nu planten, bloemen en hoog gras groeien. Dat is een fijne plek voor bijen en andere insecten. Bijen hebben bloemen nodig om nectar en stuifmeel te verzamelen.

Zelf een boomspiegel onderhouden

Je kunt zelf aan de slag met tuinieren in een boomspiegel bij jou in de straat. Heb je advies nodig? Op Haarlem doet duurzaam vind je alles over wat je kunt doen op gebied van groen en tips over tuinieren.

Aanvragen van een grotere boomspiegel

Onderhoud je zelf een boomspiegel en wil je die laten vergroten? Vul dan het formulier in via de groene knop onderaan deze pagina. Indien mogelijk halen we stoeptegels rondom de stam van de boom weg. Zo ontstaat er meer ruimte voor groen. Bovendien zorgen minder tegels ervoor dat bij harde regenbuien het water beter de grond intrekt, in plaats van dat het wegvloeit naar het riool. De afwatering verbetert en het water blijft beter beschikbaar voor de bomen en planten.

Veiligheid

Spaarnelanden houdt de planten en bomen in de stad goed in de gaten en zorgt dat er geen onveilige situaties ontstaan. Als je ziet dat door begroeiing het zicht wordt belemmerd of op een andere manier de veiligheid verstoort, maak dan een melding.