Van rolcontainer naar 3D-geprinte plantenbak

Geplaatst op: 15 september 2021
Geplaatst op: 15 september 2021

Dinsdagmiddag onthulden wethouder Ellen Verheij-de Haas en wethouder Raymond van Haeften de eerste 3D-geprinte plantenbak gemaakt van oude rolcontainers. Vanwege het project Duurzaam Afvalbeheer, waarbij inwoners meer afval zijn gaan scheiden, zijn er veel containers ingeleverd. Spaarnelanden wilde de rolcontainers graag hergebruiken en werkte samen met 3D Makers Zone om dit te bereiken. Het is voor de eerste keer in Nederland gelukt om van gebruikte HDPE, waar rolcontainers van zijn gemaakt, duurzaam meubilair te printen.

In juni 2020 ging het project Duurzaam Afvalbeheer van start. Afgelopen jaar werden onder andere papiercontainers omgeruild voor duocontainers, zodat inwoners papier én plastic kunnen scheiden aan huis. Christian Geertsma, teamleider beheer openbare ruimte bij Spaarnelanden, wilde de oude rolcontainers graag hergebruiken en kwam op het idee om er duurzaam meubilair van te maken. Wethouder Ellen Verheij-de Haas en wethouder Raymond van Haeften zijn blij met deze ontwikkeling “Het is belangrijk dat er in deze tijd wordt gekeken of we materialen kunnen hergebruiken. Dit scheelt in het gebruik van nieuwe grondstoffen en dat is beter voor het milieu.”

Van idee naar plantenbakGebruikte rolcontainers

Christian zocht contact met 3D Makers Zone en zij waren enorm enthousiast over het idee. 3D Makers Zone 3D-print met een grote robotarm namelijk vaker grote objecten gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Samen met Spaarnelanden besloten zij het project te koppelen aan Jasper Dol. Hij is student ‘Engineering Product Ontwerpen’ aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft van dit circulaire project zijn afstudeerstage gemaakt bij 3D Makers Zone.

Tijdens het proces hielden Christian en Jasper nauw contact en bleek het een flinke uitdaging om van een rolcontainer een nieuw product te printen. Rolcontainers zijn gemaakt van HDPE kunststof. HDPE kunststof is normaal gesproken al lastig om mee te 3D-printen vanwege de zogenaamde ‘thermische eigenschappen’ van het materiaal. Echter is het printen met gerecyclede rolcontainers een nog grotere uitdaging omdat hergebruikt materiaal in kwaliteit achteruitgaat. Na aardig wat onderzoek en flink doorzetten is het uiteindelijk gelukt om de eerste duurzame plantenbak te printen van het materiaal van oude rolcontainers. Het is voor het eerst dat in Nederland zulke grote 3D-geprinte designobjecten zijn gemaakt van gerecyclede rolcontainers. Een zeer geslaagd experiment dus.

Spaarnelanden is ontzettend trots op dit unieke resultaat en zou het fantastisch vinden als er in de toekomst vaker duurzaam meubilair gemaakt wordt van ingezamelde containers. Bovendien kunnen de 3D-geprinte objecten altijd opnieuw gerecycled worden om er ander meubilair van te printen. Zo is Zandvoort op weg naar een steeds duurzamere leefomgeving.