Herbruikbaar zand voor EK Zandsculpturen

Geplaatst op: 5 mei 2021
Geplaatst op: 5 mei 2021

Het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort ging afgelopen maandag van start. In opdracht van de gemeente Zandvoort voorziet Spaarnelanden de kunstenaars deze week van duurzaam zandsculpturen zand. Dit speciale zand wordt elk jaar na het kampioenschap opgeslagen, zodat het weer kan worden hergebruikt.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Zandvoort ervoor gekozen om, na afloop van het zandsculptuurevenement, het zand op te slaan in depot en het jaar daarop hetzelfde zand weer opnieuw te gebruiken. Dit scheelt in de kosten van zandwinning en aanschaf van het zand, jaarlijkse transportkosten en afvoerkosten naderhand. Door deze aanpak is de zogenaamde “carbon footprint” van een zandsculptuurevenement een van de laagste in evenementenwereld. Het jaarlijkse zandsculptuurevenement in Zandvoort past daarmee als geen ander evenement in het streven naar een schone en milieubewuste badplaats.

Hoekig zand

Het sculptuurzand dat in Zandvoort wordt gebruikt is niet rond, maar hoekig van vorm en afkomstig uit de bedding van de Maas en de Waal. De korrels zijn gezeefd, gewassen en ontdaan van slib en voorzien van een schoongrondverklaring. Dit zorgt ervoor dat de sculpturen stevig zijn en dat vrijwel alles is vorm te geven tot in het kleinste detail. Als het zand na afloop niet meer wordt ingezet voor zandsculpturen, dan kan het worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals de bouw of wegenbouw.

Thema

Het thema van het EK Zandsculpturen dit jaar is “Landschap door het oog van de Meester”, een samenwerking tussen de Zandacademie, de gemeente Zandvoort, Holland Casino en Zandvoort Marketing. Klik hier voor meer informatie over het festival.