Fleurige berm voor de Haltestraat

Donderdagmiddag heeft wethouder Ellen Verheij-de Haas samen met raadsleden Maaike Koper van de PvdA en Karim el Gebaly van Groen Links het eerste bloemzaad gestrooid in de berm van de Haltestraat. Naar aanleiding van vragen die de raadsleden eerder dit jaar stelden, wordt de rommelige berm die regelmatig als uitlaatplek voor honden werd gebruikt, aangepakt door Spaarnelanden.

De berm was voor de raadsleden een doorn in het oog en zij vroegen of hier iets aan gedaan kon worden. “We waren het er over eens dat hier iets moest gebeuren. Niet alleen voor het aanzicht, maar ook voor het verbeteren van de biodiversiteit. Dat is in deze tijd extra belangrijk voor bijen en andere bestuivers. Die hebben onze hulp hard nodig.” Aldus de raadsleden. Zodoende is Spaarnelanden deze week begonnen met het opknappen van de berm. De oude beplanting is weggehaald en de berm is zaaiklaar gemaakt. ProRail is gevraagd om het hek langs de berm te fatsoeneren.

Speciaal bloemzaadmengsel

Spaarnelanden zaait de berm in met een speciaal bloemzaadmengsel dat goed groeit op de voedingsarme bodem in gemeente Zandvoort en voeding biedt voor bijen en andere insecten. Een groot voordeel is dat de insecten die afkomen op het mengsel de eikenprocessierups eten. Het gaat om een mengsel van meerjarig inheems bloemenzaad en eenjarig inheems bloemzaad. Door het toevoegen van het eenjarig bloemzaad bloeien de bloemen eerder en hoopt Spaarnelanden dat de berm dit jaar al in bloei staat. Het meerjarig bloemzaad ontkiemt wel dit jaar, maar bloeit pas volgend jaar.

Eén keer per jaar maaien

Spaarnelanden maait de berm voortaan één keer per jaar. Het maaien bevordert de bloei, doordat de zaden uit de uitgebloeide bloemen het jaar erna weer opkomen. Naast de Haltestraat krijgt de berm van de oude trambaan in Bentveld dezelfde behandeling.