Bomen in Zandvoort aangetast door iepziekte

Spaarnelanden is deze week, in opdracht van de gemeente, gestart met de jaarlijkse inspectieronde van iepen in Zandvoort. De bomen worden gecontroleerd op de iepziekte, een hardnekkige, besmettelijke schimmelziekte die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever.

Op de Zandvoortselaan, tussen Bentveld en de rotonde bij Nieuw Unicum, zijn inmiddels iepen aangetroffen met de iepziekte. Deze worden zo snel mogelijk verwijderd. Hiervoor in de plaats worden nieuwe bomen geplant.

Iepziekte

Kenmerkend voor bomen met de iepziekte zijn kale takken met nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden. Normaal gesproken is het blad midden in de zomer fris en groen. De bladeren van een aangetaste iep verkleuren dan al naar geel-bruin en vallen af. Het begint met één tak en kan zich in een paar weken verspreiden over de gehele kroon. Zieke iepen kunnen via wortelcontact de ziekte overdragen op een andere gezonde iep die vlakbij staat.

Melden zieke iepen

Om verspreiding van de iepziekte te voorkomen, is het belangrijk dat mensen een zieke iep melden. Het gaat om bomen die in de eigen tuin én in de openbare ruimte staan. Een zieke iep moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Dit moet door een deskundige boomverzorger gebeuren. Ook het afvoeren en verwerken van iepzieke bomen moet door deskundigen worden gedaan. Anders kan tijdens de opslag of het transport alsnog verspreiding plaatsvinden. Het melden van een zieke iep kan via het meldingsformulier op zandvoort.nl.