Afvalcoach Henny over afval scheiden en PBD. Elke kilo telt!

Henny Veltman is afvalcoach voor Spaarnelanden in Zandvoort. Henny met een glimlach: “Nee, ik motiveer mensen niet om af te vallen, maar probeer mensen te stimuleren zo goed mogelijk hun afval te scheiden. Afvalscheiden is hard nodig. Op dit moment worden veel waardevolle grondstoffen nog samen met het restafval verbrand en gaan hiermee verloren. Terwijl verbranden van afval de meest milieubelastende manier van verwerken is en hergebruiken van grondstoffen zorgt voor een beter milieu.”

“Er is met name veel winst te behalen met het beter scheiden van plastic, blik en drinkpakken (PBD). Deze verpakkingen zijn uitstekend opnieuw te gebruiken. Zo worden van gebruikte drinkpakken bijvoorbeeld kranten en plastic flesjes gemaakt. Blik is eindeloos opnieuw te gebruiken. Om te kunnen recyclen is het belangrijk dat we ons afval zorgvuldig scheiden, zodat er geen dingen tussen zitten die er niet bij horen.”

“Zo horen alleen lege verpakkingen in de PBD- en de duocontainer. Een klein restje in een vlapak is niet erg en je hoeft de verpakking ook niet te wassen, maar het pak moet wel zo leeg mogelijk zijn. Hard plastic zoals bijvoorbeeld speelgoed, plastic van medisch afval en piepschuim mogen er niet in. Deze producten horen bij het restafval. Breng grote stukken piepschuim alsjeblieft naar onze locatie in Zandvoort (Remise) op de Kamerlingh Onnesstraat of naar een Milieustraat. Dan worden er bijvoorbeeld zitzakken (vulling) of isolatiemateriaal van gemaakt. Afval van hard plastic kunt u gescheiden inleveren op ons Milieuplein in Haarlem of bij de Milieustraten in Heemstede en Bloemendaal. ”

Henny geeft nog een mooie tip tot slot. “Ik ben grote fan van onze afvalwijzer. Deze staat online op afvalwijzer.spaarnelanden.nl of in onze app. Bij twijfel kun je daarin het product dat je wilt weggooien invullen en zie je in welke container het hoort. Mensen kunnen ook altijd bij mij terecht. Ik geef graag tips om afvalscheiding te helpen realiseren. Ook kunnen zij bij mij terecht met hun vragen, meldingen en wensen.”