Business Controller

Datum: 04 april 2022

Als business controller weet je wat er gaande is in de organisatie en jouw specifieke aandachtsgebieden. Je bent verantwoordelijk voor o.a. prognoses en budgettering.

Bij Spaarnelanden staat het belang van de leefomgeving Ɣltijd voorop. Ons takenpakket is divers en heeft betrekking op alles dat een moderne stad nodig heeft: van grondstoffeninzameling tot integraal groenbeheer en van slim parkeermanagement tot duurzame mobiliteit. De ontwikkelingen van morgen bepalen onze weg naar de toekomst en dat betekent dat wij werk willen maken van zaken als circulariteit, klimaatadaptatie, elektrisch rijden en de deeleconomie. Wij zijn ons ervan bewust dat het duurzamer moet Ʃn kan. Wij houden dan ook van Echt Duurzaam Doen. Dat betekent dat we zelf het goede voorbeeld geven en doorpakken.

Werken bij Spaarnelanden betekent werken bij een mensgericht bedrijf met een informele en persoonlijke sfeer. Ontwikkeling van medewerkers staat bij ons centraal. Door opleiding en training kan iedereen zich bij Spaarnelanden verder ontwikkelen. We hebben als organisatie oog voor sociale participatie en bieden ook arbeidskansen voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

Heb jij een servicegerichte instelling, lever jij graag kwaliteit, ben jij maatschappelijk betrokken en vind jij het een uitdaging om vanuit je vakgebied bij te dragen aan de thema’s waar wij mee bezig zijn? Dan pas jij bij ons!

Bij Spaarnelanden maken we onderscheid tussen business control en financial control. Het team Business Control bestaat uit 3 business controllers en 1 business informatie manager. Het is een energiek zelfsturend team, dat elkaar en de organisatie uitdaagt en beter maakt. De business controllers rapporteren direct aan de CFO. Business Control maakt onderdeel uit van Bedrijfsvoering, waar tevens FinanciĆ«le Administratie, ICT en Inkoop & Facilitaire Zaken onder vallen. 

Wegens het vertrek van Ć©Ć©n van de business controllers, zijn wij op zoek naar een enthousiaste en ervaren:

BUSINESS CONTROLLER (36-40 uur p/w)


Als business controller weet je wat er gaande is in de organisatie en jouw specifieke aandachtsgebieden. Je bent verantwoordelijk voor de prognoses, budgettering, kostprijscalculatie en voor de opzet en analyse van sturingsinformatie. Het betreft hier o.a. rapportages ten behoeve van de reguliere planning & controlcyclus, zoals maand- en kwartaalrapportages en input voor (meer)jarenplannen. Hierbij werk je nauw samen met de betreffende unit- en afdelingsmanagers. Ook verzorg je specifieke informatie die het management nodig heeft voor haar besluitvorming, zoals het opzetten van benchmarks en business cases voor investeringsbeslissingen. Je neemt vanuit jouw rol actief deel aan complexe projecten binnen de organisatie en weet hierbij projecten, processen en data aan elkaar te koppelen. Je geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het management en hebt een rechte rug. Dit doe je door je echt te verdiepen in de mens, het proces Ʃn de organisatie en zo draagvlak te creƫren. Met je proactieve instelling motiveer je anderen en weet je verbinding te maken.

Hoe kan je dag eruitzien

Je dag begint met een overleg met de manager van de afdeling Klant & Innovatie, waarin je de kwartaalcijfers doorspreekt en de prognoses voor de rest van het jaar. Hierbij bereiden jullie de business review (het kwartaaloverleg omtrent de cijfers en ontwikkelingen binnen de afdeling) voor, inclusief de projecten die binnen de afdeling spelen. Binnenkort start een nieuw innovatie- project waar jij de business case voor op gaat stellen en je haalt input op bij de projectmanager. Het project zal in samenwerking plaatsvinden met de Gemeente, waarbij je contact legt met de betreffende stakeholders daar. ’s Middags ga je aan de slag met een verdere kostencalculatie van de commerciĆ«le activiteiten binnen de units en leg je dit vast in een notitie ten behoeve van het managementteam. Einde dag spreek je met je collega business controller de door jullie onlangs gebouwde Power BI-rapportage door, die zal zorgen dat het management beter kan sturen op projectuitgaven.

Jouw werkzaamheden

 • Ondersteunen van het management in de P&C cyclus;
 • Adviseren van het management op het financiĆ«le en operationele dossier; 
 • Ontwikkelen van financiĆ«le rapportages en management rapportages;
 • Beoordelen, analyseren en interpreteren van deze rapportages en deze verrijken met toelichtingen en aanbevelingen;
 • Opstellen van business cases en andere analyses;
 • Verantwoordelijk voor het budget- en forecastingsproces;
 • Deelnemen aan complexe projecten en deze koppelen aan proces en data;
 • Sparringpartner voor de CFO.

Wat breng je mee?

HBO+/WO werk- en denkniveau, bij voorkeur bedrijfseconomie/-kunde of (studerende) register controller met minimaal 5 jaar aantoonbare recente werkervaring. Je hebt ervaring met reporting en analyses maken in Excel (kennis van Power Query is een prĆ©) en andere rapportagetools zoals Power BI. Je bent gewend om resultaat- en outputgericht te werken met deadlines en volgens de uitgezette plannen en kaders van de organisatie. Je hebt aantoonbare ervaring met informatievoorziening, rapportages en analyses. Je hebt ervaring met business control binnen ondernemingen en je bent organisatiesensitief. Je wordt enthousiast van het opzetten van en invulling geven aan de functie en in het uitdragen van nut en noodzaak. Je bent dienstverlenend ingesteld, maar tegelijkertijd ook vasthoudend aan vastgestelde plannen en kaders. 

Wij bieden

 • Een leuke en veelzijdige baan bij een sociaal-maatschappelijk bedrijf met een kleine 300 medewerkers;
 • Veel opleidingsmogelijkheden op maat;
 • 27,5 vakantiedagen;
 • Reiskostenvergoeding volgens bedrijfsregeling;
 • Tegemoetkoming in de kosten voor je sportabonnement;
 • Korting op verzekeringen;
 • Een collectieve ziektekostenverzekering;
 • Fiscaal voordelig fietsplan;
 • Gunstige verlofregelingen, zoals 5 weken betaald geboorteverlof voor vaders;
 • Aantrekkelijke regeling voor de Private Lease van een elektrische auto;
 • Een mooi salaris van minimaal € 3.493,-- tot € 5.413,-- bruto per maand op basis van 40 uur per week, afhankelijk van leeftijd en ervaring. Het salaris is exclusief een Persoonlijk Arbeidsvoorwaarden Budget van 14,94%, bijvoorbeeld te besteden aan vakantie, extra verlof of sparen voor een grote uitgave.

De sollicitatieprocedure 

Deze vacature is gelijktijdig in- en extern uitgezet, waarbij interne kandidaten voorrang hebben op externe kandidaten. Ben je enthousiast geworden?  Voldoe je aan de bovengenoemde kwalificaties? Stuur dan je schriftelijke motivatie en CV tot en met 18 april naar sollicitaties@spaarnelanden.nl. De eerste gesprekken staan gepland op 21 april. Heb je nog inhoudelijke vragen over de functie neem dan contact op met Cindy van der Giezen (CFO) bereikbaar op 06-46215387.

* Verplicht veld