Zo voorkom je voedselverspilling
Wist je dat we in Nederland een kwart van al het geproduceerde eten nooit opeten? Dat wordt allemaal verbouwd, verwerkt en vervoerd. Doe mee aan de Verspillingsvrije Week, probeer geen voedsel weg te gooien en voorkom afval. Hoe je dat doet? Je leest het via onderstaande tips.
1. Zet je koelkast op 4 °C
Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien dan minder snel.
2. Check of je producten beter in óf buiten de koelkast kunt bewaren.
Veel fruit, zoals appels en peren, is langer houdbaar in de koelkast. Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je juist beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Wil je meer weten? Check de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.
3. Beoordeel zelf of een product nog goed is
Staat er een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) op het product? Of helemaal geen datum, zoals bij verse groenten en fruit? Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het vaak ook na de THT-datum nog eten of drinken. Vlees en vis moet je ná de TGT (te gebruiken tot) datum wel weggooien. Deze producten bederven namelijk snel en na de houdbaarheidsdatum kunnen risico’s voor de gezondheid optreden. Meer weten? Zoek een product op in de Bewaarwijzer.
4. Check de bewaarwijzer voor geopende producten
Een geopend pak halvolle merk of vleeswaren kun je bijvoorbeeld gemiddeld 3-5 dagen bewaren. Check je kennis in de online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum met bewaaradvies van meer dan 2.000 producten, dan kun je producten op tijd gebruiken.
5. Kook alleen het eten wat je nodig hebt en gebruik tape voor restjes
Maak niet te veel eten. Heb je wat over? Bewaar het in de koelkast of vriezer voor later. Gebruik tape en plak deze op een plank in je koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die als eerst op moeten. Dit kun je ook op bakjes en losse verpakkingen plakken. Zo weet iedereen in huis welk eten en drinken als eerst op moet en voorkom je voedselverspilling. Het Voedingscentrum heeft hiervoor handige ‘eerst op’ tape.
6. Slim boodschappen doen
Maak een lijstje voor de boodschappen en gebruik wat je nog hebt. Koop niet meer dan je nodig hebt, vooral niet bij verse producten.
7. Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast
Bacteriën groeien sneller buiten de koelkast. Zet het dus zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 2 uur, terug in de koelkast.
8. Gebruik restjes
Wees creatief met wat je nog in de (koel)kast hebt liggen. Zoek bijvoorbeeld online eens naar de producten die je nog hebt in combinatie met ‘recept’. Helemaal appeltje eitje met de heerlijke restjesrecepten van o.a. Jetske van den Elsen, Eric Corton en Yvette van Boven! Download het gratis restjes-receptenboekje hier.
9. Gebruik je vriezer slim
Vries voedsel in voor later. Je kunt verrassend veel invriezen. Bewaar het altijd in een afgesloten bakje of trommel om te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Zo blijft het weken of zelfs maanden goed. De vriezer stopt of remt de groei van schadelijke bacteriën. Met de gratis vriezersticker van Het Voedingscentrum zie je in één oogopslag hoelang brood, kliekjes, vlees, vis, groente en fruit houdbaar zijn in de vriezer. Of koop ingevroren groente en fruit: minstens zo gezond en veel langer houdbaar.
10. Deel met anderen
Heb je te veel gekocht of gemaakt? Deel het met buren, vrienden, of familie.
11. Toch etensresten? In de groene bak!
Voedsel dat niet meer eetbaar is, gooi je in de groene bak. Gebruik een aanrechtbakje om het gemakkelijk te maken. Hier vind je meer informatie over het weggooien van gft.
Verspillingsvrij ben je natuurlijk niet maar één week, maar het liefst het hele jaar door. Alle beetjes helpen.