Hoe voorkom je afval?
Door het scheiden van afval hebben we in Haarlem en Zandvoort steeds minder restafval. Maar het beste afval is natuurlijk helemaal geen afval. Bekijk wat jij kan doen om minder weg te gooien.
7 dingen die je kunt doen om minder weg te gooien
1. Voorkom voedselverspilling
Koop alleen eten dat je echt nodig hebt. Bewaar het vervolgens slim; veel fruit, zoals appels en peren, is langer houdbaar in de koelkast. Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je juist beter buiten de koelkast bewaren. Restjes bewaar je in een afgesloten bakje in de vriezer of koelkast. Zet die laatste trouwens op 4 graden, dan is je eten langer houdbaar.
2. Boodschappen doen met een eigen tas of netje
Neem als je boodschappen gaat doen eigen tassen, een groentenetje, broodzak of bakjes mee. Groente en fruit kun je vaak ook gewoon los meenemen. Ga bijvoorbeeld eens naar de markt of winkels waar ze minder verpakkingen gebruiken.
3. Is iets kapot? Laat het repareren
Er kan veel meer gerepareerd worden dan je denkt. Kapotte apparaten, meubels en kleding. Repareer het zelf, of vraag hulp. Er zijn veel repairshops en naaiateliers die je kunnen helpen. Google maar eens!
4. Koop en verkoop tweedehands
Nieuwe spullen kosten grondstoffen, uitstoot, vervuiling en belanden uiteindelijk bij het afval. Tweedehands spullen kopen is dus een stuk duurzamer. Koop en verkoop via een van de vele kringloopwinkels in Haarlem, Marktplaats of Vinted.
5. Cadeautje? Geef of vraag een duurzaam alternatief
Er zijn veel manieren om een duurzamer cadeau te geven. Denk bijvoorbeeld aan een tweedehands cadeau of een ervaring zoals een bioscoopuitje of etentje. Je kan ook vragen om een duurzaam cadeau, zet dit bijvoorbeeld op je verlanglijst.
6. Deel en leen spullen die je weinig gebruikt
Deel en leen apparaten en spullen zoals een boormachine of ladder. Bijvoorbeeld met je buren. Of kijk eens of je spullen kunt lenen via platforms als Peerby of NextDoor.
7. Gebruik wasbare alternatieven
Voor veel wegwerpproducten zijn goede wasbare alternatieven. Heb je kinderen? Probeer wasbare luiers uit via een proefpakket. Dat bespaart naast veel afval, ook geld. Bij de drogist kan je bijvoorbeeld menstruatiecups en -ondergoed kopen. En ook wasbare wattenschijfjes, vergeet daarmee alleen niet een waszakje te gebruiken.