Wat gaat er veranderen per 1 januari 2025?
Vanaf 1 januari beschikt ieder Haarlems huishouden met een afvalpas over een restafval-saldo van 365 stortingen per jaar. Dit betekent dat je komend jaar maximaal 365 keer een afvalzak kunt storten in de ondergrondse container. Zodra je de klep van de container opent met je afvalpas én weer sluit, word je storting in mindering gebracht op jouw restafval-saldo. Je kunt je restafval-saldo na je storting zien op het schermpje van de ondergrondse container.
Voor wie is de maatregel bedoeld?
De maatregel is bedoeld voor ieder Haarlems huishouden met een afvalpas. Voor pashouders uit de gemeente Zandvoort geldt deze maatregel niet.
Waarom neemt de gemeente deze maatregel?
In Haarlem scheiden we ons afval steeds beter, maar toch verspillen we nog ruim 40% van onze grondstoffen. Bovendien gooien bewoners soms bouw- en sloopafval in containers of gebruiken bedrijven containers zonder hiervoor te betalen. Zo raken containers snel vol, komen ze klem te zitten of gaan ze stuk. Dit zorgt voor veel overlast voor jou en mede bewoners. Met het restafval-saldo willen we dit voorkomen. Deze stap, een saldo van 365 openingen, helpt ook om bewuster om te gaan met het scheiden van afval. De ervaringen uit 2025 gebruikt de gemeente om te bepalen of het saldo in de toekomst gelijk moet blijven of kan worden aangepast.
Zijn 365 stortingen voldoende voor één huishouden?
Voor een gemiddeld Haarlems huishouden is dit ruim voldoende. Een voorbeeld: gemiddeld stort een Haarlems huishouden 1 tot 2 zakken restafval per week in de ondergrondse container. Dit zijn dus zo’n 50 tot 100 zakken per jaar. Een restafval-saldo van 365 per kalenderjaar is dus meer dan voldoende.
Hoe zit het als ik meer afvalzakken weggooi dan mijn saldo toestaat?
Per kalenderjaar kan je maximaal 365 keer een zak restafval weggooien in de container. Je mag dus iedere dag een zak weggooien om deze limiet van 365 afvalzakken te bereiken. Je mag ook méér dan 1 restafvalzak per dag weggooien maar zorg dan dat je niet boven de 365 stortingen komt. Zit je er boven? Dan ontvang je tijdig een brief van Spaarnelanden.
Ga je over je saldo van 365 stortingen heen? Dan blokkeert je pas. Neem dan contact op met de Klantenservice van Spaarnelanden. Dit kun je voorkomen door je afval goed te scheiden, dus door gft (groente-, fruit- en tuinafval) en etensresten, maar ook pbd (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) en papier/karton, te scheiden van het restafval. Bekijk welk afval waar in moet in onze afvalwijzer.
Wanneer gooi ik te veel afvalzakken weg?
Zolang je maximaal 365 stortingen per kalenderjaar hebt, blijft je afvalpas werken. Gemiddeld gooit een Haarlems huishouden 1 tot 2 zakken restafval per week in de ondergrondse container. Dus zo’n 50 tot 100 zakken per jaar. Wanneer je het aantal stortingen dreigt te overschrijden dan informeren wij je elk kwartaal automatisch met een brief.
Moet ik betalen voor iedere afvalzak?
Nee, per 1 januari 2025 is een maximum gesteld aan het gebruik van de restafvalcontainer met 365 afvalzakken per kalenderjaar. Dat wordt (indirect) betaald vanuit de afvalstoffenheffing en dat wordt door de gemeente vastgesteld.
Gaat er naast de aangekondigde maatregel nog meer veranderen?
De gemeente bepaalt het beleid op afval. De gemeente Haarlem en Spaarnelanden werken samen voortdurend aan een schone leefomgeving en het verbeteren van de afvalscheiding, daarvoor worden verschillende beleidsmaatregelen genomen. Er staan op dit moment geen andere maatregelen gepland. De maatregel van het restafval-saldo bespreken we in het zogenaamde Digipanel van de gemeente. Ook hopen we dat deze eerste stap, een saldo van 365 openingen, helpt om bewuster om te gaan met het scheiden van afval. De ervaringen uit 2025 gebruiken we om te bepalen of het saldo gelijk moet blijven of kan worden aangepast.
Wat doet Spaarnelanden aan overlast bij containers?
Er is veel aandacht voor het tijdig legen van afvalcontainers en het schoonhouden van de omgeving rondom de afvalcontainers. Om te voorkomen dat containers vol zijn, gebruikt Spaarnelanden een meldingssysteem om containers tijdig te legen. Toch kan het voorkomen dat een container vol zit. Maak een melding of scan de QR-code op de container. Op de website van Spaarnelanden via inzameling.spaarnelanden.nl kun je per container zien hoe vol die zit en wanneer deze is of wordt geleegd.
Wat moet ik als bewoner doen als er restafval naast de container staat?
Maak dan een melding bij de gemeente of scan de QR-code op de container om een melding te maken. Het schoon en veilig houden van de leefomgeving is immers heel belangrijk voor ons. Als er sprake is van structureel bijplaatsingen van restafval gaan wij op onderzoek uit en bekijken we hoe we de overlast kunnen aanpakken.
Wat als de container vol is?
Zet geen restafval naast de container. Dit levert overlast op voor de bewoners. Daarnaast riskeer je een boete.