Elke Kilo Telt. Telt jouw afval al mee?

RAAD DE KILO'S
EN WIN EEN
DINERBON

Nóg beter afval scheiden

Haarlem wil nóg beter afval scheiden. Daarom trekken Spaarnelanden en de gemeente Haarlem van 16 t/m 25 september a.s. de Haarlemse wijken in met de ‘Elke Kilo Telt’ container. Deze omgebouwde container is zichtbaar gevuld met de afvalstroom plastic, blik en drinkpakken (PBD). Daarbij zijn er voorbeelden te zien van wat er van PBD gemaakt kan worden. Ook kunnen Haarlemmers een boodschap achterlaten over afvalscheiden en hun afvalscheidingstips met elkaar delen. En natuurlijk zijn er mooie, duurzame prijzen te winnen!

Waar en wanneer?

16 en 17 september – Winkelcentrum Parkwijk
18 en 19 september – Marsmanplein
20 en 21 september – Stationsplein
22 en 23 september – Jumbo Molenwijk
24 en 25 september – Winkelcentrum Schalkwijk

De ‘Elke Kilo Telt’ container

Van 16 t/m 25 september is de ‘Elke Kilo Telt’ container te vinden op vijf verschillende locaties in Haarlem. Bij deze oude omgebouwde glascontainer van Spaarnelanden kunnen bewoners tips over afvalscheiding delen en aangeven waarom afval scheiden voor hem/haar belangrijk is. Elke dag ontvangen de eerste 10 bewoners die hun boodschap achterlaten een cadeautje.
 
De container is zichtbaar gevuld met de afvalstroom PBD: plastic, blik en drinkpakken. Een afvalstroom die in Haarlem gescheiden wordt. Haarlemmers kunnen raden hoeveel kilo PBD er in de container zit. Hierbij geven we vast een hint: de inhoud van de container is gelijk aan het gescheiden PBD-afval van 36 Haarlemse huishoudens per jaar. De beste drie inzendingen winnen een dinerbon (t.w.v. 150 euro) van De Dakkas, een duurzaam Haarlems restaurant natuurlijk.

Raad de kilo's


Klik hier voor de actievoorwaarden

PBD in Haarlem

In Haarlem scheiden we plastic, blik en drinkpakken (PBD), ruim 1800 ton per jaar. Dit zijn waardevolle grondstoffen. Door het PBD gescheiden in te zamelen kunnen er weer nieuwe producten van worden gemaakt. Van vier plastic schoonmaakflacons kan bijvoorbeeld een broodtrommel gemaakt worden. En 27 petflessen kunnen een nieuw leven krijgen als fleecetrui.
 
Een deel van het Haarlemse PBD belandt nog bij het restafval. Daarvan winnen we een klein deel terug via nascheiding, maar dat is een stuk minder dan bij het bronscheiden van PBD. Bovendien is het dan minder geschikt voor recycling. Het is daarom zonde dat deze grondstoffen bij het restafval terechtkomen. Dan moet het grotendeels worden verbrand. Restafval verwerken is duur en draagt niet bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Dus, ook elke kilo PBD telt!

 

 

Raad de kilo's: vraag en antwoord

 

Hoe vaak kan ik meespelen?

Je kunt meerdere antwoorden inzenden en zo vaak meespelen als je wilt. Ook kun je drie weken lang, elke week opnieuw meedoen.

Hoe oud moet ik zijn om mee te doen?

Je moet 18 jaar of ouder zijn.

Kan ik de prijs inwisselen voor geld?

Nee, je speelt mee voor een van de dinerbonnen van de Dakkas (tvw 150 euro). Je kunt het dus niet inwisselen voor geld.

Hoe hoor ik of ik gewonnen heb of niet?

Na afloop van de actie zetten we het goede antwoord op onze website. De winnaar krijgt van ons een mailtje.

Deel deze actie