Zwerfafval

Zwerfafval is afval dat mensen bewust of onbewust weggooien en achterlaten op plaatsen die daar niet voor zijn bestemd. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit verpakkingsmaterialen van eten en drinken, sigaretten en kauwgom. Het weggooien van afval op straat zorgt voor een vervuild straatbeeld, is slecht voor het milieu en bovendien strafbaar. En uiteindelijk moeten alle inwoners van de gemeente opdraaien voor de kosten van het opruimen.

Samen de handen uit de mouwen steken!

Een schone leefomgeving, daar werkt Spaarnelanden aan, voor Γ©n met de inwoners van Haarlem. De straat is immers van ons allemaal. Samen de handen uit de mouwen steken voor een nette openbare ruimte. Het is vaak een kleine moeite, maar geeft groot plezier! Hoe?
  • Gooi afval, ook kleine resten zoals kauwgom, sigarettenpeuken en tissues, in een openbare afvalbak, of neem het mee naar huis om het daar weg te gooien.
  • Zet geen afval naast volle straatvuilnisbakken of vuilcontainers, het bemoeilijkt de ophaalwerkzaamheden, bederft het straatbeeld en kan ongedierte aantrekken.
  • Er zijn diverse landelijke acties om zwerfvuil tegen te gaan. Op ludieke wijze worden mensen gemobiliseerd om gezamenlijk zwerfafval op te ruimen, bijvoorbeeld tijdens de Keep it Clean Day en de Landelijke Opschoondag. Doe een keer mee of organiseer zelf een actie! Spaarnelanden ondersteunt deze acties door afvalknijpers en vuilniszakken ter beschikking te stellen en het afval na afloop op te halen.
  • Adopteer een prullenbak. 

​Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via zwerfafval@spaarnelanden.nl of door onderstaand formulier in te vullen. Na het invullen van het formulier ontvangt u een ontvangstbevestiging op het opgegeven e-mailadres. 

Adopteer een prullenbak

Prullenbakadoptanten adopteren een prullenbak met een stukje straat. Zo bent u onze extra ogen en oren in de wijk. Spaarnelanden leegt de openbare prullenbakken in Haarlem regelmatig. Helaas komt het soms voor dat prullenbakken sneller vol raken met zwerfafval als gevolg. Dit willen we samen met onze prullenbakadoptanten zoveel mogelijk voorkomen.
Uiteraard ondersteunt Spaarnelanden de prullenbakadoptanten. Alle nieuwe adoptanten krijgen een:

  • Afvalknijper en handschoenen
  • Vuilniszakken voor het zwerfafval

Inwoners die zwerfafval willen opruimen en/of een prullenbak willen adopteren, kunnen zich aanmelden via onderstaand formulier. Na ontvangst neemt een medewerker van Spaarnelanden zo snel mogelijk contact met u op. 

Aanvraagformulier

Het formulier werkt alleen als alle verplichte* velden ingevuld zijn. 

Ik ben*:


Ik wil*:

Ik wil dit:

Vandaag
Wat heeft u nodig voor het opruimen van zwerfafval of het adopteren van een prullenbak?* :