Onze Helden: Jane is Afvalcoach

Jane is afvalcoach bij Spaarnelanden. Deze goedlachse Heldin werkte voordat zij begon als afvalcoach op het Milieuplein en maakte de overstap naar afvalcoach omdat ze het contact met inwoners zo ontzettend leuk vindt. Jane maakt dagelijks een rondje door haar wijken en krijgt veel verschillende reacties van inwoners.

“De ene inwoner vindt afvalscheiding complete onzin en de ander is ontzettend fanatiek” vertelt Jane. “Maar hoe ontzettend gaaf is het, dat ik door uit te leggen waarom afvalscheiding zo belangrijk is en wat er met het afval gebeurt, toch iemand om kan krijgen. En de mooiste winst? De inwoner die het meest protesteerde tegen afvalscheiding, is de meest fanatieke afvalscheider uit de straat geworden.”

Het afgelopen jaar is er voor Jane niet zo heel veel veranderd. Wel is de hoeveelheid afval die nu aangeboden wordt behoorlijk toegenomen. Ook mist Jane het contact met haar collega’s, “Normaal ging ik altijd wel lunchen met de mannen en vrouwen uit de uitvoering, maar sinds corona kan dat helaas niet meer. Gelukkig spreek ik op kantoor nog wel wat collega’s, maar verder mis ik het contact wel erg.”

“Wat ik heel graag wil delen is dat onze medewerkers ontzettend hard werken. Doordat we allemaal meer thuis zijn ruimen we ontzettend veel op en veel mensen pakken een deel van het huis aan. En daar komt altijd best wel veel afval bij kijken.”

De vraag die Jane dagelijks het meest gesteld krijgt is of de papierbak niet vaker geleegd kan worden. Voor Jane ook een bekende frustratie: “Ja, dat snap ik. Ik word er af en toe ook helemaal gek van dat ik mijn kartonnen dozen niet kan weggooien.” Hoe het komt? “Door de coronacrisis wordt er veel meer online geshopt, waardoor er heel veel extra karton is. Het is ontzettend goed dat inwoners recyclen, zodat we het kunnen hergebruiken, alleen maken veel inwoners de dozen niet klein. Doordat kartonnen dozen in hun geheel in de container gepropt worden, raakt deze verstopt en past er veel minder in. Ik adviseer dus altijd om de dozen klein te maken, dan past er veel meer in de container en blijken ze ineens minder vaak ‘vol’ te zitten.”

Jane weet direct het antwoord op de vraag of ze nog iets met de inwoners wil delen. “Wat ik heel graag wil delen is dat onze medewerkers ontzettend hard werken. Doordat we allemaal meer thuis zijn ruimen we ontzettend veel op en veel mensen pakken een deel van het huis aan. En daar komt altijd best wel veel afval bij kijken. Geen wonder dat er hele files bij het Milieuplein staan. Ook merken we bijvoorbeeld dat er veel meer afval in de stad is doordat alle horeca nu van alles to-go aanbiedt. Of wat dacht je van de sneeuwval vorige maand? Onze teams hebben afwisselend 24/7 dag en nacht in de vrieskou doorgewerkt om de gladheid te bestrijden.”

En wat Jane graag ook nog wil meegeven; “een beter milieu begint echt bij jezelf. In de supermarkt, waar en hoe je kleren en andere spullen koopt en natuurlijk thuis als je je afval scheidt. De afvalberg kleiner maken is iets wat we samen moeten doen. Er is tenslotte geen plan(eet) B.”