Onze Helden: Henny is Afvalcoach

Henny is sinds een jaar afvalcoach voor Spaarnelanden in Zandvoort. Deze spontane, sociale en doortastende dame is de allereerste (en enige) afvalcoach in de badplaats en heeft het enorm naar haar zin.

Als afvalcoach geeft ze voorlichting over afvalscheiding en behandelt ze meldingen, vragen en klachten over dit onderwerp. Eigenlijk is ze een soort ‘tussenpersoon’ tussen bewoners van Zandvoort en Spaarnelanden. Henny zit deels op kantoor, maar is ook veel buiten te vinden tussen de Zandvoorters.

Wat Henny het leukst vindt aan haar werk? Dat is toch wel het contact met bewoners. ‘Soms krijgen we boze mailtjes of telefoontjes van bewoners. Voor mij is het de uitdaging om hen te woord te staan en zo goed mogelijk te helpen met hun klacht of vraag. Als ik dan terugbel of langsga en het een en ander uitleg is het eigenlijk altijd helemaal o.k.’

“Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met bewoners.”

Wat best lastig kan zijn, is wanneer Henny een klacht van een bewoner steekhoudend vindt, maar er niets aan kan veranderen. Want soms is het beleid nou eenmaal zoals het is. Een voorbeeld is wanneer iemand een piepklein postzegeltuintje heeft en hier toch een container in moet worden geplaatst. Henny is dan degene die dit nieuws moet brengen.

En welke vraag wordt het meest gesteld aan Henny? Dat is toch wel de vraag wat wel en niet in welke container hoort. Gelukkig heeft Spaarnelanden een goede website en een afvalwijzer app waar deze informatie te vinden is.

Tot slot zou Henny aan de bewoners van Zandvoort graag het volgende willen meegeven: Wij zijn er echt niet op uit om het afval scheiden zo moeilijk mogelijk te maken, maar juist zo makkelijk mogelijk. Daar doen we dan ook alles aan. Dus blijf vooral uw vragen stellen en meld het als u ergens tegenaan loopt. Waar mogelijk denken we samen met bewoners graag mee over oplossingen.