Onze Helden: Bas is Afvalcoach

Bas werkt sinds een maand bij Spaarnelanden als afvalcoach. Bas is geen onbekende in het vak, hiervoor werkte hij 4,5 jaar bij de gemeente Den Haag als coördinator afvalcoach en meewerkend afvalcoach.

Voor Bas is het leukste aan zijn werk de interactie met bewoners. “Elke dag heb ik wel weer een gesprek over de noodzaak van afvalscheiding. Dan leg ik uit hoe het werkt en waarom het zo belangrijk is. Leuk om te zien hoe inwoners het dan ook zien en nog beter hun afval scheiden. Je moet het tenslotte allemaal samen doen.”

Voor Bas is er het afgelopen jaar wel wat veranderd, van Den Haag naar Haarlem. De grootste verandering die hij opmerkt is dat het handig is dat bij Spaarnelanden verschillende units zijn ondergebracht. “Daardoor kunnen we nog sneller schakelen en zie je de resultaten van je werk ook direct. Fijn hoe kort de lijntjes hier zijn.”

“Elke dag heb ik wel weer een gesprek over de noodzaak van afvalscheiding. Dan leg ik uit hoe het werkt en waarom het zo belangrijk is. Leuk om te zien hoe inwoners het dan ook zien en nog beter hun afval scheiden. Je moet het tenslotte allemaal samen doen.”

De vraag die Bas het meest gesteld krijgt is of inwoners verplicht zijn om afval te scheiden. En het antwoord daarop? “Ja! Dit is wettelijk vastgelegd. Gelukkig maar, want door afval gescheiden in te leveren en te verwerken helpen we de natuur en het milieu. Grondstoffen zijn ook niet oneindig beschikbaar, dus we moeten er zorgvuldig mee omgaan. Voor nu en voor onze kinderen en de generaties na ons.”