Waarde maken van afval

Afval of kapot en onbruikbaar materiaal weggooien? Zonde natuurlijk.

Spaarnelanden geeft afval en onbruikbare materialen samen met partners een tweede leven. Wist je dat afval prima te gebruiken is als 3D-printmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam meubilair voor openbare ruimtes of recyclede vogelhuisjes en bloembakken. De cirkel van hergebruik is eindeloos; een 3D-geprint object kan steeds opnieuw gebruikt worden om iets anders van te printen.

Rolcontainer wordt bloembak

In juni 2020 ging het project Duurzaam Afvalbeheer in Zandvoort van start. Inwoners leverden hun containers in voor duo containers, zodat ze papier én plastic konden scheiden. Maar wat te doen met alle ongebruikte containers? Spaarnelanden kwam op het idee om de containers te recyclen en er duurzaam straatmeubilair van te maken. We zochten de samenwerking op met 3D Makers Zone. Het resultaat was een plantenbak gemaakt van volledig recyclede containers. Het was de eerste keer in Nederland dat er van gebruikte HDPE, duurzaam meubilair werd geprint. Een primeur dus.

Lees hier meer over het project.

Petfles wordt insectenhotel

Zijn de bijzondere verkeersborden in het Kenaupark in Haarlem je weleens opgevallen? Deze verkeersborden zijn gemaakt van recyclebaar bamboe. Op de achterkant vind je 3D-geprinte vogelhuisjes en insectenhotels. Ze zijn gemaakt van petflessen. De huisjes en hotels zijn door het sterke plastic onderhoudsvrij en als ze stuk zijn, worden ze simpelweg opnieuw gebruikt en geprint. Het concept van duurzame verkeersborden is ontwikkeld door Spaarnelanden en uitgevoerd in samenwerking met 3D Makers Zone en Bug inn.

Haarlemse Waardemakers  
Hét circulaire ambachtsnetwerk voor makers, denkers en doeners  

Samen werken we aan slimme oplossingen voor hergebruik van materialen en het verminderen van afval. Ontmoet de Haarlemse Waardemakers. Dit Haarlemse netwerk richt zich op het verbinden en ondersteunen van ondernemers en organisaties uit de stad die zich op een manier bezighouden met (hoogwaardig en lokaal) hergebruik van producten, materialen en grondstoffen. Wat centraal staat is de verlenging van de levensduur van goederen met aandacht voor “het ambacht” in Haarlem. 

Haarlemse Waardemakers is een initiatief van Spaarnelanden, Spaarne Werkt en de gemeente Haarlem om circulariteit te stimuleren. Wil je meer lezen over de Haarlemse Waardemakers? www.haarlemsewaardemakers.nl