Duurzaam werken in de praktijk

Als duurzame en innovatieve organisatie zijn we altijd bezig met het verbeteren van onze diensten. Hoe brengen we dit dagelijks in de praktijk?

Verkeersdrempels in eigen beheer

Zijn oude verkeersdrempels aan vervanging toe? Spaarnelanden vervangt ze door veilige mammoet tegels. Mammoet is onderhoudsvrij en duurzaam. Kortom: een kleine klus met groots resultaat.

Slimme sensoren

Digitalisering speelt een steeds grotere rol in het werk van Spaarnelanden. Door data te verzamelen, weten we steeds beter wat er nodig is en hoe we ons werk daarop kunnen aanpassen.

Een goed voorbeeld van zo’n innovatieve oplossing zijn sensoren die het vochtgehalte in de grond meten. De innovatie ‘Slim Haarlem’ gebruikt deze sensoren en data in het groenonderhoud. Hoe werkt het? Eind april 2021 zijn er 10 sensoren geplant in het openbare groen: acht stuks bij bomen in de grond en twee in het gras. De sensoren meten het vochtgehalte van de grond. In een overzichtelijk dashboard, gewoon op kantoor, zien we per locatie wat de status is en of de grond niet te nat of te droog is. Een handig grafiekje geeft precies weer wanneer er water is gegeven. Ook lezen we hieruit af wat voor invloed het weer heeft. Handig, want we weten nu precies wanneer een boom of gazon water nodig heeft.

Voordelen van dit systeem met sensoren:

  • Besparing van tijd door minder onderhoud
  • Minder CO2-uitstoot
  • Water- en tijdbesparing
  • Betere beeldkwaliteit
  • Voorkomen van dode bomen (inboet)

De digitale ontwikkelingen gaan in rap tempo door. Wat betekent dit voor Spaarnelanden? Hoe kunnen we ons werk hierop aanpassen? We blijven als organisatie constant in beweging.