Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) groene stroom
Verschillende Noord-Hollandse gemeenten willen duurzame energie afnemen én het opwekken van schone energie in de regio stimuleren. Regionale ondernemers die groene stroom opwekken, kunnen deze stroom voortaan rechtstreeks aan de gemeenten verkopen via een alternatief handelsplatform. Ook Spaarnelanden gaat voortaan zo stroom inkopen.
Deelnemende gemeenten en organisaties
De gemeenten Haarlem, Zandvoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel nemen deel aan deze nieuwe manier van stroom inkopen. Naast de betrokken gemeenten sluiten ook Spaarnelanden, het Noord-Hollands Archief en het Frans Hals Museum zich aan. Hierbij is het streven om bij zo lokaal mogelijke bronnen stroom in te kopen.
Transparant, duurzaam en lokaal inkopen
Gemeenten en organisaties zijn voor de inkoop van hun energie aanbestedingsplichtig. Wat voorheen niet kon, kan nu wel: dynamisch energie inkopen van ondernemers uit eigen regio. De deelnemende partijen werken hiervoor met een zogenaamd ‘Dynamisch Aankoopsysteem (DAS)’. Het platform dat gebruikt wordt, is de Groendus Energiemarktplaats. Op dit alternatieve handelsplatform komen vraag en aanbod van lokale en duurzame energie samen.
Lokale opwek en afname stimuleren
Zoals in elke aanbesteding voor energie weegt de prijs erg zwaar. Om lokale opwek en afname extra te stimuleren, wordt in deze specifieke aanbesteding een fictieve toeslag berekend op basis van afstand. Dat vergroot de kans voor producenten uit de buurt om aan de gemeente te mogen leveren.
Werking DAS
Spaarnelanden is voor het inkopen van energie aanbestedingsplichtig. Een ‘Dynamisch Aankoopsysteem’ (DAS) maakt de ambities, om dynamisch en lokaal in te kopen mogelijk. Met een DAS kunnen we binnen de kaders van de Europese aanbestedingswet voortdurend afspraken maken voor het uitwisselen van groene energie. Het faciliterend platform dat als DAS gebruikt wordt is de Groendus Energiemarktplaats.
De Energiemarktplaats
De Energiemarktplaats is het platform dat dus wordt ingezet om DAS mogelijk te maken. Op de Energiemarktplaats is rechtstreekse handel tussen producenten en afnemers mogelijk. Vraag en aanbod worden gekoppeld op basis van uurlijkse gelijktijdigheid. Dat betekent dat groene stroom aantoonbaar wordt afgenomen binnen het uur dat deze wordt opgewekt. Het platform maakt voor de gemeente inzichtelijk hoeveel stroom gelijktijdig is ingekocht. Ook is inzichtelijk hoeveel er níét gelijktijdig is verbruikt, en dus niet afkomstig van lokale energiebronnen. Met dit inzicht kan de gemeente het verbruikspatroon aanpassen en steeds beter afstemmen op de momenten dat er veel schone, lokale energie beschikbaar is. Zo wordt het energieverbruik uiteindelijk steeds meer lokaal en dus duurzamer ingekocht.
Voordelen
- De deelnemende partijen kopen op een vernieuwende manier nu echt duurzaam in, zo lokaal mogelijk en op basis van gelijktijdigheid;
- Gemeenten geven een goede invulling aan de Regionale Energiestrategie en bijbehorende RES-doelstellingen;
- Lokale producenten kunnen hun aanbod voortdurend toevoegen, waarmee lokale opwek wordt gestimuleerd; Meerdere keren per jaar zullen gemeenten opnieuw producenten selecteren.
- De gunningskans voor nabijgelegen producenten wordt vergroot, omdat er voor afstand een fictieve toeslag wordt berekend, als Dynamisch Aankoopsysteem (DAS)
Meer informatie
Meer informatie is te vinden op www.groendus.nl/das.