Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) groene stroom

Verschillende Noord-Hollandse gemeenten nemen duurzame energie af én stimuleren zo het opwekken van schone energie in de regio. Regionale ondernemers die groene stroom opwekken, kunnen deze stroom rechtstreeks aan de gemeenten verkopen via een alternatief handelsplatform. Ook Spaarnelanden is afnemer van deze stroom.

Deelnemende gemeenten en organisaties

De gemeenten Haarlem, Zandvoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel nemen deel aan deze nieuwe manier van stroom inkopen. Naast de betrokken gemeenten doen ook Spaarnelanden, het Noord-Hollands Archief en het Frans Hals Museum mee. Hierbij is het streven om bij zo lokaal mogelijke bronnen stroom in te kopen.

Transparant, duurzaam en lokaal inkopen

Gemeenten en organisaties zijn voor de inkoop van hun energie aanbestedingsplichtig. Wat voorheen niet kon, kan nu wel: dynamisch energie inkopen van ondernemers uit eigen regio. De deelnemende partijen werken hiervoor met een zogenaamd ‘Dynamisch Aankoopsysteem (DAS)’. Het platform dat gebruikt wordt, is de Groendus Energiemarktplaats. Op dit alternatieve handelsplatform komen vraag en aanbod van lokale en duurzame energie samen.

Lokale opwek en afname stimuleren

Zoals in elke aanbesteding voor energie weegt de prijs erg zwaar. Om lokale opwek en afname extra te stimuleren, wordt in deze specifieke aanbesteding een fictieve toeslag berekend op basis van afstand. Dat vergroot de kans voor producenten uit de buurt om aan de gemeente te mogen leveren.

Werking DAS

Spaarnelanden is voor het inkopen van energie aanbestedingsplichtig. Een ‘Dynamisch Aankoopsysteem’ (DAS) maakt de ambities, om dynamisch en lokaal in te kopen mogelijk. Met een DAS kunnen we binnen de kaders van de Europese aanbestedingswet voortdurend afspraken maken voor het uitwisselen van groene energie. Het faciliterend platform dat als DAS gebruikt wordt is de Groendus Energiemarktplaats.

De Energiemarktplaats

Via TenderNed is (op 2 september 2022) de aanbesteding voor schone energie gestart. Producenten die voldoen aan de selectiecriteria krijgen toegang tot de Energiemarktplaats. Groot voordeel voor de deelnemende producenten is dat zij profiteren van betere prijzen, omdat zij geen afdracht meer aan een traditionele energieleverancier hoeven te betalen. Daarbij kunnen zij gunstige prijsafspraken maken voor de langere termijn.

Meer informatie

Er zijn al meerdere partijen gecontracteerd, maar er is nog meer energie nodig om alle partijen van energie te voorzien. Dus meld je vooral aan!
Is jouw bedrijf geïnteresseerd, maar nog niet klaar om in te schrijven voor dit bijzondere project? Jeroen Fikse van Groendus geeft graag persoonlijk uitleg, zet alle voordelen voor je op een rijtje en kan zo eventuele twijfels wegnemen. Jeroen is te bereiken via tel. 06 – 23624374 of via het algemene nummer van Groendus, tel. 085 – 130 73 42. Of kijk voor uitgebreide informatie eerst op Energiemarktplaats DAS | Groendus. Je kunt je ook direct aanmelden. Om aan de slag te gaan, vind je hier de Handleiding TenderNed – 2023.