3D Recycling
Afval of kapot en onbruikbaar materiaal weggooien? Zonde natuurlijk.
Spaarnelanden geeft afval en onbruikbare materialen een tweede leven door ze te gebruiken als 3D-printmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam meubilair voor openbare ruimtes of recyclede vogelhuisjes en bloembakken. De cirkel van hergebruik is eindeloos; een 3D-geprint object kan steeds opnieuw gebruikt worden om iets anders van te printen.
Voorbeelden van innovatieve 3D-concepten:
Rolcontainer wordt bloembak
In juni 2020 ging het project Duurzaam Afvalbeheer in Zandvoort van start. Inwoners leverden hun containers in voor duo containers, zodat ze papier én plastic konden scheiden. Maar wat te doen met alle ongebruikte containers? Spaarnelanden kwam op het idee om de containers te recyclen en er duurzaam straatmeubilair van te maken. We zochten de samenwerking op met 3D Makers Zone. Het resultaat was een plantenbak gemaakt van volledig recyclede containers. Het was de eerste keer in Nederland dat er van gebruikte HDPE, duurzaam meubilair werd geprint. Een primeur dus.
Lees hier meer over het project.
Afval wordt containertuintje
Rondslingerend afval naast ondergrondse containers zien we liever niet. Dus daar hebben we iets op verzonnen: 100% gerecyclede containertuintjes. In samenwerking met de gemeente Haarlem hebben we plantenbakken laten (3D) printen van afval. Naast dat de containertuintjes zorgen voor een groener straatbeeld en meer biodiversiteit, wordt de drempel om afval naast de container te zetten ook groter. In de bakken vind je onderhoudsvriendelijke en wintergroene planten. Het idee is dat inwoners een plantenbak adopteren en voor de plantjes zorgen. Je vindt de tuintjes rondom de ondergrondse containers in de Oranjestraat en Jan Sluyterstraat.
Petfles wordt insectenhotel
Zijn de bijzondere verkeersborden in het Kenaupark in Haarlem je weleens opgevallen? Deze verkeersborden zijn gemaakt van recyclebaar bamboe. Op de achterkant vind je 3D-geprinte vogelhuisjes en insectenhotels. Ze zijn gemaakt van petflessen. De huisjes en hotels zijn door het sterke plastic onderhoudsvrij en als ze stuk zijn, worden ze simpelweg opnieuw gebruikt en geprint. Het concept van duurzame verkeersborden is ontwikkeld door Spaarnelanden en uitgevoerd in samenwerking met 3D Makers Zone en Bug inn.