Onkruid

Spaarnelanden bestrijdt onkruid van gevel tot gevel zonder chemische middelen en op een milieuvriendelijke manier. Dit gebeurt aan de hand van afspraken die met de gemeente Haarlem en gemeente Zandvoort zijn gemaakt over de beeldkwaliteit.

Milieuvriendelijk

Spaarnelanden behandelt het onkruid met heet water en hete lucht. Het bovengrondse deel van de plant verdort op deze manier en de wortel van het plantje raakt na meerdere behandelingen uitgeput. Daarnaast zetten we veeg- en borstelmachines in om onkruid weg te halen. Hiermee wordt ook zand en overig vuil weggehaald, waardoor de voedingsbodem voor onkruid verdwijnt. Lees meer over de manieren waarmee Spaarnelanden onkruid verwijdert.

In gemeente Haarlem worden naast de medewerkers van reiniging ook wijkteams ingezet die meewerken aan het bestrijden van onkruid. Wijkteams verwijderen onkruid voornamelijk handmatig door te schoffelen, maar ook machinaal met bosmaaiers en hand-onkruidborstelmachines.

Zelf onkruid bestrijden

Voor de onkruidbestrijding wordt ook een beroep gedaan op bewoners en bedrijven zelf. Onkruidbestrijding zonder chemische middelen is duurder en kan daarom niet op alle plekken in Haarlem worden ingezet. Bewoners en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen aan een schone en veilige woonomgeving door zelf onkruid te bestrijden.

Tips

Als u regelmatig veegt, krijgen onkruid, algen (groene aanslag) en mos weinig kans . U veegt dan zand en zaden weg. Het zand dient niet meer als voedingsbodem voor onkruid.

Kruipt het onkruid toch tussen de tegels door? Probeer het dan eerst met de hand uit te trekken of met een krabbertje.

Huismiddeltjes

Lukt het niet om het op deze manier te verwijderen, dan kunt u een aantal huismiddeltjes proberen:

  • Schoonmaakazijn: Om groene aanslag te verwijderen. Sproeien over tegels en stenen en laten intrekken. Azijn kunt u ook gebruiken voor het verwijderen van klein onkruid in verhardingen.
  • Soda: Groene aanslag op steen of hout verwijdert u met een sopje van soda.
  • Heet water: Giet kokend water over het onkruid tussen de voegen.
Ook voor bovengenoemde tips geldt dat u ze regelmatig moet herhalen, want de wortels worden hiermee niet bereikt.