Zaaien, doe het nu
Langzaam merk je het aan dwarrelende blaadjes en koude ochtenden: het wordt herfst. Weet je dat dit een prima seizoen is om bloemen te zaaien? Gabriëlle Jager van zadenleverancier Cruydt-Hoeck geeft handige tips.
Cruydt-Hoeck is kweker en leverancier van inheemse wildeplantenzaden en bloemenweidemengsels. Mengsels die ook door Spaarnelanden worden gebruikt voor bloeiende bermen. Natuur in je Stad sprak met Cruydt-Hoeckadviseur Gabriëlle over zaaien, biodiversiteit en geduld.
Help de biodiversiteit
Gabriëlle: “Biodiversiteit is een hot topic, het gaat slecht met bijen, vlinders en andere bestuivers. Met onze bloemenmengsels willen we dat veranderen. Door bloemenmengsels te zaaien help je bijenlarven aan stuifmeel, echt ontzettend belangrijk.” En dat zaaien dat kun jij ook doen. In de tuin maar ook in een pot op een klein balkon of in een bescheiden geveltuintje.
Zaaien in september & oktober
“Onze zaden zaai je in de herfst, dat is de beste zaaitijd. De aarde is nog warm van de zomerzon en regen zorgt voor voldoende vocht. De meerjarige mengsels hebben meer ontwikkelingstijd nodig om te kiemen en wortels te ontwikkelen. Sommige bloemen hebben koude nodig om te ontkiemen, bijvoorbeeld de ratelaar. Vervolgens blijven ze ook lang staan, dus je hebt er seizoen na seizoen plezier van. Bovendien zijn al onze mengsels bijenmengsels.”
Eenjarig versus meerjarig
Dat zaaien, dat doe je toch in de lente? Gabriëlle: “Veel bloemzaadjes die je in april of mei zaait zijn exoten, oftewel: ze komen van nature hier niet voor. Daaruit komen bloemen die maar één seizoen bloeien. Meerjarige mengsels hebben meer waarde voor de biodiversiteit. Bijen hebben hier namelijk een sterkere relatie mee dan met eenjarigen. De bloemen zijn vaak wel wat ingetogener qua karakter dan eenjarige bloemen. Denk aan knoopkruid, of bloemen uit het bloemrijk graslandplantmensgel.”
Drie zaaitips
Ten slotte nog drie tips van Gabriëlle:
- Alle beetjes helpen, ook kleine oppervlakten inzaaien loont. Bijen en vlinders hebben zo’n goede neus, die vinden de bloemen wel.
- Plant zoveel mogelijk inheemse planten. Een vlinderstruik is mooi, maar niet inheems. Denk bijvoorbeeld eens aan knoopkruid, margrieten, anjers of aan klokjes. Daar komt dan weer de klokjesbij op af.
- Oefen geduld. Meerjarige bloemenmengsels bloeien soms het eerste jaar niet, omdat ze de bloemen druk zijn met het ontwikkelen van wortels en blad.
Gabriëlle: “Wij zeggen altijd: ‘De natuur is geduldig, nu wij nog’.”
En wil jij ook zaaien? We geven nu bloemzaadjes van Cruydt Hoeck weg! Mail naar info@natuurinjestad.nl met je naam en adres en je ontvangt een zakje thuis.
Dit vind je vast ook leuk: