Tips voor duurzame kerstbomen

Geplaatst op: 7 december 2021
Geplaatst op: 7 december 2021

Ieder jaar kopen we massaal kerstbomen om deze na alle festiviteiten liefdeloos aan de straat te zetten. Zo gooien we in Nederland ieder jaar 2,5 miljoen kerstbomen weg. Zonde! Natuur in je Stad zet een paar sympathieke en duurzame alternatieven voor je op een rij. Wat dacht je van een gehuurde boom of een kamerplant met kerstaspiraties?

Gezellig hoor, zo’n boom met lichtjes en versieringen. Hij geeft licht aan donkere dagen en met een beetje geluk ruikt je nieuwe groene vriend ook heerlijk. Maar hoe vermijd je eenmalig gebruik van je kerstboom? Natuur in je Stad geeft je tips voor duurzame kerstbomen.

BeterBoompje met én zonder kluit
Een BeterBoompje koop je met of zonder kluit. Voor iedere boom zonder kluit plant BeterBoompje twee herbruikbare biologische adoptiestekjes aan in het BeterBoompje Kerstbomenbos. De duurzame bomen mét kluit worden na de feestdagen terug geplant in het bos. Je kunt de bomen ophalen op zaterdag 11 december bij Mama Gaia in Haarlem. Inleveren kan op zondag 9 januari.

Adopteer een kerstboom
Bij Erwin en Kyra kun je een kerstboom adopteren. Dat werkt zo: je haalt een boom van hen in huis, die in januari wordt terug geplant. Alle bomen zijn biologisch gekweekt, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Zo’n 80 tot 90% van de bomen overleeft de herplant. Het dichtstbijzijnde bomenuitgiftepunt voor onze regio is Driehuis, tussen 8 en 12 december 2021. Bekijk de website van Adopteer een kerstboom.

Versier je kamer-of tuinplant
Geen kerstboom, da’s pas echt duurzaam. Hang slingers in je Monstera, drapeer lampjes over je yucca en leg een kerstbal op je cactus. Tadaaa! En dat kan buiten natuurlijk ook. De boom in je tuin, een buxushaag of je hortensia: lampjes erin en Kerstmis kan beginnen. Scheelt ook heel veel dennennaalden stofzuigen!

Geniet van de boom op de Grote Markt
Spaarnelanden plaatste ook dit jaar een kerstboom op de Grote Markt. De boom is ongeveer 17 meter hoog en komt uit Osnabrück. Daar stond ‘ie in een particuliere tuin en werd hij op verzoek van de bewoner gekapt. De indrukwekkende groene reus is nog te bewonderen tot 30 december.

Kerstbomenactie Spaarnelanden
Ook dit jaar organiseren de gemeente Haarlem, de gemeente Zandvoort en Spaarnelanden eind december en begin januari een kerstbomeninzamelactie. Inwoners kunnen kerstbomen brengen op diverse locaties, kinderen tot en met 15 jaar krijgen bovendien een lootje en €0,50 cent (dit verschilt per gemeente). Lees meer over de kerstbomenactie 2021.

Dit vind je vast ook leuk: