Tiny Forest

Geplaatst op: 9 april 2020

In Haarlem liggen er plannen om een Tiny Forest te ontwikkelen. Wat is het precies en waar dient het voor? Je leest er alles over op Natuur in je Stad!

Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest, of ook wel klein bos in het Nederlands, is een dichtbegroeid bos ter grootte van ongeveer een tennisbaan. Het concept komt uit de koker van het IVN en de term mag alleen worden gebruikt als er aan de strenge randvoorwaarden wordt voldaan. Een Tiny Forest is een fijne plek voor zowel mens als dier. Vogels, vlinders, kleine insecten en bijenhttp://IVN zullen dan ook met veel plezier gebruik maken van dit kleine bos. Ook dient het als buitenlokaal voor schoolgaande kinderen; de beste lessen leer je immers in de natuur!

Plannen in Haarlem

In Haarlem zijn er plannen om een Tiny Forest aan te leggen. De verwachting is dat dit najaar 2020 of voorjaar 2021 gerealiseerd gaat worden. Nog even geduld dus! De plek is echter wel al bekend: een versteend stuk grond aan de Vrijheidsweg in de Zuiderpolder. Deze plaats grenst aan het schoolplein van een basisschool, die in de toekomst veel gebruik zullen maken van het bos. Het mini-bos voldoet geheel aan de voorwaarden van het IVN en mag dus met recht een Tiny Forest genoemd worden.

De plannen voor de plek in de Zuiderpolder zijn o.a. het aanleggen van een elzen-essenbos, in combinatie met planten uit het essen-iepenbos. Qua grootte kun je denken aan ongeveer 800m, inclusief binnenkas en paden. De eerste jaren zullen er hekken geplaatst worden om de beplanting te beschermen.

Bij de participatiegroep zijn het IVN, de gemeente Haarlem, wijkraad Zuiderpolder, Spaarnelanden, de basisschool, NME en de Haarlemse Bomenwachters betrokken.

Meer Natuur in Haarlem
Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het Tiny Forest. Wil je meer lezen over de natuur in Haarlem? Check: www.natuurinjestad.nl.