Poelpolderweide

Geplaatst op: 19 juni 2020

In de zomer van 2019 is er gestart met de omvorming van het Poelpolderweide in Haarlem: een verwaarloosd gebied waar eindelijk wat mee mocht gebeuren. Lees hier alles over het werk van Natuur in je Stad i.s.m. Spaarnelanden en Haarlemse vrijwilligers.

Upgrade voor de natuur
De Poelpolderweide is een gebied dat voorheen verruigd nat grasland was. Drie jaar geleden is er vanuit de gemeente Haarlem budget vrijgekomen om in dit gebied ecologisch beheer te gaan uitvoeren. Na een heel traject, m.b.t. vergunningen en vooronderzoek is er in 2019 gestart met de ontwikkeling van dit gebied. Het gaat om een lagergelegen gebied, met een dijk eromheen. Hier kunnen vanwege de bijzondere omstandigheden weer aparte planten groeien en dieren gaan leven.

Nog niet toegankelijk
De Poelpolderweide is momenteel helaas afgesloten voor bezoekers. Het gebied lag nog vol met veen en eroverheen lopen zou ervoor kunnen zorgen dat men verzakt. Dus eerst moest het veen goed indrogen en ingezaaid worden met een wilde flora mengsel. Momenteel is het stukje nieuwe natuur zich aan het settelen en een maand geleden is het inzaaien van de dijk gebeurd. De hekken blijven nog even staan om het gebied rust te geven, totdat alles is opgekomen. De komende tijd wijst ook uit of het veen goed genoeg is ingedroogd om het gebied open te stellen.

De vrijwilligers zijn echter wel al druk geweest en hebben de opkomende berenklauwen gestoken en afgevoerd.

Zoals je op de foto kunt zien blijft er in ieder geval water in het gebied staan. Deze foto is genomen tijdens de hele droge periode afgelopen mei. Nat in de zomer en droog in de winter: dat was precies de bedoeling. Missie geslaagd, zeggen wij!

PS. Uiteraard houden we je op de hoogte als het gebied toegankelijk is voor bezoekers.

Meer lezen?
Op de website lees je meer artikelen over de natuur. Heb jij tips of mooie natuurfoto’s voor de redactie? Mail ze naar: info@natuurinjestad.nl.