Natuurspeeltuinen Haarlem

Geplaatst op: 26 mei 2019

Haarlem is een kindvriendelijke stad en er zijn dan ook volop speeltuinen in- en rondom de stad te vinden. En de laatste jaren zijn daar ook een paar leuke natuurspeeltuinen bijgekomen. Wat is het precies, waarom kiezen voor een natuurspeeltuin en waar vind je ze? Je leest het op natuurinjestad.nl.

Spelen in en met de natuur
Natuurspeeltuinen zijn speeltuinen waar je kind speelt met én op natuurlijke materialen. Vergeet primaire kleuren van ‘gewone’ speeltoestellen; hier klimt en klautert je kind over boomstammen en speelt hij met andere, natuurlijke materialen. Natuurspeeltuinen worden ingericht met materialen uit de natuur. Een mooi idee, want er is natuurlijk genoeg te vinden om mee te spelen in de natuur. Dingen die je in een natuurspeeltuin tegenkomt zijn bijvoorbeeld bruggen, bomen, vlotten, waterpijpen, klimtoestellen en touwen. Spelen in een natuurspeeltuin is niet alleen erg leuk, het is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van je kind.

Voordelen natuurspeeltuin
Kinderen zijn gek op de natuur. En een speeltuin, ingericht met natuurlijke materialen, is dan ook erg leerzaam voor je kind(eren):

  • Een natuurspeeltuin prikkelt de fantasie van je kind(eren). Ze worden gestimuleerd hun verbeelding te gebruiken in de natuur.
  • De speeltuin bevindt zich vaak op een heerlijke plek, vlakbij het strand of in de duinen én veelal met een fijn terras voor de ouders.
  • Je kinderen zijn lekker veel buiten en dat zorgt weer voor de aanmaak van vitamine D. Supergezond voor o.a. hun spieren, botten én humeur.
  • Rennen, klimmen, klauteren: je kinderen zijn constant in beweging in de buitenlucht.
  • Het stimuleert de creativiteit. Je kinderen bedenken zelf hoe en wat ze spelen en ontdekken verschillende manieren om met iets te spelen.
  • Je kinderen voelen zich vrij en kunnen zich helemaal uitleven in een natuurspeeltuin.

In veel natuurspeeltuin vind je ook zand, water en modder. Trek je kinderen dus niet hun mooiste kleren aan: er is geen garantie op droge en schone kleren na afloop van jullie bezoek!

Natuurspeeltuinen in Haarlem 

In Haarlem zijn er de laatste jaren een paar leuke natuurspeeltuinen bijgekomen. Fijne plekken in de stad, waar je kind zich lekker kan uitleven in een stukje natuur. Natuur in je Stad zet de leukste speeltuinen voor je op een rijtje:

  • De Paddenpoel

Sinds 2018 is het Kleverpark een natuurspeeltuin rijker. De speeltuin ligt naast de Stadskweektuin en is ook (deels) toegankelijk voor kinderen in een rolstoel. Er ligt lekker veel gras en je kinderen leven zich uit op de houten speeltoestellen. Ook bouwen ze hier zelf hutten van natuurlijke materialen, is er een waterpomp en vind je er een watertje en houten bruggen.
Leeftijd            : Vanaf 6 jaar.
Adres              : Kleverlaan 9, Haarlem.
Kosten            : Gratis.
Website           : www.haarlemmerkweektuin.nl

  • Natuur Speeleiland Haarlem

Wolken tellen, vlinders bekijken, insecten zoeken, klauteren en klimmen, koken in de modderkeuken of dwalen in het doolhof: het kan allemaal op het Natuur Speeleiland Haarlem. Hier zijn kinderen de baas en gaan ze zelfstandig op ontdekking uit, terwijl jij geniet van een drankje op het eiland. Leuk na schooltijd, maar ook gewoon in het weekend of om een partijtje te vieren.
Leeftijd            : Tussen de 4 en 12 jaar.
Adres              : A. Hofmanweg 62A, Haarlem.
Kosten            : 1-3 jaar €2,95 en 4-12 jaar €7,50. Je kunt er ook een 10-rittenkaart kopen.
Website           : www.natuurspeeleilandhaarlem.nl

  • Gestrand, Camping de Lakens

Op fietsafstand van Haarlem, tegen het Bloemendaalse strand aan, vind je Gestrand bij Camping de Lakens. Misschien denk je daar niet meteen aan een natuurspeeltuin, maar het tegendeel is waar. Bij restaurant Gestrand vind je namelijk een fantastische strand/natuurspeelplek voor kinderen. Klimmen naar de top van een hoge uitkijktoren, werken aan de water/modderbaan en roetsjen langs een lange kabelbaan: kinderen vermaken zich hier opperbest. En dat alles met hun voetjes in het koele zand!
Leeftijd            : Alle leeftijden.
Adres              : Zeeweg 60, Bloemendaal.
Kosten            : Gratis. Een ijsje, hapje en drankje koop je bij Gestrand.
Website           : www.restaurantgestrand.nl

Kortom…

Voor kinderen is spelen in een natuurspeeltuin een waar feest. Heb jij tips voor leuke plekken in Haarlem waar kinderen lekker kunnen spelen in de natuur? Deel ze met ons!
Meer informatie over Natuur in je Stad en andere artikelen over de natuur in Haarlem vind je op: www.natuurinjestad.nl.