Interview: Dik Vonk
Natuur in je Stad spreekt regelmatig met natuurhelden die zich vrijwillig inzetten voor de natuur in en rondom Haarlem. Deze week is dat de 71-jarige Dik Vonk. Lees alles over de groene jeugd van Dik en zijn visie op het stikstofprobleem.
Eindeloos nieuwsgierig
Diks’ liefde voor alles dat leeft is groot, dat is duidelijk. Hij vertelt: “Mijn ouders woonden oorspronkelijk in Driebergen, maar in 1948 is mijn vader bij de Plantsoendienst in Haarlem gaan werken als voorman en chef bloemist. Vlak na de verhuizing naar Haarlem werd ik geboren. Van kinds af aan kom ik op de Haarlemmer Kweektuin en ook thuis hadden we een moestuin. Ik was altijd in de weer met beestjes en planten. Mijn moeder grapte weleens dat ik nog eens de ziekte van Weil op zou lopen. In 1979 ben ik zelf gestart met werken bij de Plantsoendienst, dat toen nog de ‘Dienst voor Hout en Plantsoenen’ heette. Je kunt wel zeggen dat ik redelijk eigenwijs en eindeloos nieuwsgierig was; ik was meer buiten dan officieel was toegestaan. Ik ben dan ook geen wetenschappelijke bioloog, maar meer van het kijken, nadenken en daarna doen.”
Laatste der Mohikanen
Dik is een van de weinig overgebleven biologen die de uitgebreide Biologie K-opleiding heeft gevolgd: “Ik woon al mijn hele leven in Haarlem, maar was altijd veel buiten de stad. Onder andere voor mijn studie in Amsterdam. Ik ben een van de laatste der Mohikanen die de klassieke opleiding ‘Biologie K’ heeft gevolgd, waarin plantkunde, scheikunde én dierkunde aan bod kwamen. Als specialisatie koos ik voor Plantkunde, maar omdat ik vind dat ik als bioloog wel wat moet weten van dieren, heb ik het hele dierenrijk bestudeerd en ook daar tentamen in gedaan.”
Biologen en stikstof
De gebrekkige invloed van biologen blijft een probleem, aldus Dik: “Biologen als vakgemeenschap hebben een groot gebrek aan zeggingskracht. Dat was vroeger al zo en dat is nu nog steeds het geval. Dat komt omdat biologen, ten eerste, té aardige mensen zijn. En ten tweede, omdat ze als kaboutertjes naast elkaar blijven staan, in plaats van een stevige piramide te bouwen en zo de massa te bereiken. Neem bijvoorbeeld het stikstofprobleem. Dit is geen afgezonderd probleem van de boeren, maar het gaat over heel Nederland. Overal is er last van stikstof; het hangt als een deken over ons land heen. Dit probleem is allang bekend bij biologen, maar het lukt ze gewoonweg niet om hun visie naar de maatschappij te brengen.”
Oplossingen
Een oplossing voor het stikstofprobleem moet breder worden gezocht, vertelt hij: ”In Canada rijden ze op alle wegen bijvoorbeeld maximaal 100 km/uur. Het gevolg is minder stikstof uitstoot, minder fijnstof, minder ongelukken en minder benzineverbruik. Dat is al 3% besparing op de totale uitstoot van schadelijke stikstof. Het is een begin.” Biologen hebben echter niet het vermogen om effectief ruzie te maken met de overheid, vervolgt Dik: “Biologen hebben zoveel plezier in hun vak, dat ze liever bij zure zaken als het stikstofprobleem wegblijven. Noem het onterechte onschuld.”
Meer lezen
Houd Natuur in je Stad in de gaten voor deel II van het interview met Dik Vonk. Tot die tijd ben je van harte welkom op onze website www.natuurinjestad.nl en social media.