Interview: Dik Vonk deel 2

Geplaatst op: 20 december 2019

Eerder las je op Natuur in je Stad het eerste deel van het interview met vrijwilliger Dik Vonk. In deel II ontdek je alles over nachtvlinders en Dik’s bijdrage aan de Heemtuin van Eindenhout in Haarlem. Lees snel verder!

Lugubere verhalen
De natuur is slim, vertelt Dik: “Soms kom je een dood lieveheersbeestje tegen met een wollig bolletje tussen zijn poten. In dat geval is er waarschijnlijk een parasitaire wesp aan het werk. De larve leeft in het kevertje van het vetweefsel. Wanneer de larve volgroeid is, bijt zij de pootzenuwen van het lieveheersbeestje door. Daarna kruipt ze tussen de pootjes om zich te verpoppen. Het stilstaande lieveheersbeestjes beschermt de pop tot de nieuwe wesp verschijnt. De natuur kent meer van dit soort lugubere verhalen. De meeste mensen houden niet van dit soort verhalen, maar: het is wel de natuur.”

Jeugddroom
De drang om planten en dieren van A tot Z te bekijken en onderzoeken is groot, zegt Dik: “Eigenlijk ben ik nog steeds dat jongetje dat graag naar buiten gaat om dingen te zien. Ik wil het liefst eerst kijken, iets leuk vinden en er daarna pas een logische uitleg bij vinden. Mijn medestudenten grapte weleens: ‘Dik is geen gewone bioloog, maar een kruising tussen een tuinman en een bioloog.’ Mijn jeugddroom was om, als ik groot was, met watervlooien te werken. Dat is er nog steeds niet van gekomen, dus die droom blijft staan, haha. Wel doe ik momenteel onderzoek naar nachtvlinders.”

Nachtvlinders
Dik voert graag testen uit in de natuur, zoals bijvoorbeeld met nachtvlinders. Hij legt uit: “Met een groepje mensen doen we onderzoek naar het gedrag van nachtvlinders. Zo hebben we een vaste kijkplek bij het bezoekerscentrum in de duinen, waar we een keer in de maand samenkomen om de vlinders te lokken. Dit doen we met licht op schermen en door appelstroop met banaan en een scheutje sterke drank op de bomen te smeren. Dat vinden ze heerlijk. In mijn eigen achtertuin, in de Indische buurt, gebruik ik een vangkist met sterke lamp. In de ochtendschemering kijk ik wat er in de kist zit. Alle vlinders houd ik bij in een soortenlijst, zo heb ik inmiddels -van de 800 grote- en 1500 kleine soorten nachtvlinders- zo’n 300 stuks voorbij zien komen. Ieder jaar zitten er ook een paar typische duinvlinders in mijn achtertuin, midden in de stad. Sommige zijn erg zeldzaam.”

Inzet voor de natuur
Iedere dag is hij met de natuur bezig, vertelt Dik: “Zo ga ik wekelijks op pad met journaliste Ellen de Boer van het Haarlems Dagblad. Samen bezoeken we een bepaald gebied in de regio Kennemerland. Ik kijk ernaar als bioloog en zij schrijft er een mooi verhaal van voor onze column in de krant. Daarnaast ben ik actief als meewerkend voorman bij de Heemtuin, aan het randje van de Haarlemmerhout. Vrijwilligster Titi de Bouvrie organiseert alles rondom de Heemtuin, tot en met koekjes aan toe. Heerlijk zijn die!”

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over de Heemtuin op: www.vriendenhaarlemmerhout.nl. Meer interviews met Haarlemse vrijwilligers en andere artikelen over de natuur, vind je op www.natuurinjestad.nl.

Heb je tips voor de redactie? Mail ze naar info@natuurinjestad.nl!