Iepziektebestrijding in Haarlem
Vergelijk het met de jaarlijkse griepprik, maar dan voor bomen: het vaccin tegen iepziekte. Spaarnelanden is momenteel druk bezig met preventie. Maar wat is iepziekte, hoe wordt het veroorzaakt en hoe werkt het vaccin? Je leest het hier.
De iep, het is een herkenbare boom in Haarlem. Al eeuwen maakt hij deel uit van de stad, onder andere omdat de boom prima tegen zoute zeelucht kan. Helaas ligt er een vijand op de loer: iepziekte. Een besmettelijke, dodelijke bomenziekte.
Jaarlijks vaccin tegen iepziekte
Om iepen te beschermen worden de bomen in mei/juni gevaccineerd, bij mooi weer. De bast moet goed droog zijn zodat de boom het vaccin goed kan opnemen. Getrainde deskundigen brengen een kleine spuit aan in de boom, de behandeling duurt maar een minuut. Gelukkig maar, want er zijn 1.232 iepen te vaccineren. Na het vaccineren zorgt de iep voor een afweerreactie, waardoor de boom het hele groeiseizoen is beschermd.
Oorzaak iepenziekte
Een schimmel is de oorzaak van de hardnekkige en besmettelijke ziekte. De iepenspintkever verspreidt deze schimmel en ook via de wortels kan de schimmel overspringen naar andere bomen. Na besmetting gaat het verschrikkelijk hard en kunnen voorheen gezonde iepen al binnen twee à drie dagen sterven. Dit kan zorgen voor enorme kaalslag.
Spaarnelanden controleert
Spaarnelanden houdt de iepen goed in de gaten en controleert op de aanwezigheid van de ziekte. Naast injecteren brengen boomdeskundigen ook worteldoek aan tussen de wortels van iepen, om zo te voorkomen dat de schimmel kan overspringen van boom naar boom. Door het plaatsen van feromoonvallen, aantrekkelijk voor de iepenspintkever, krijgt Spaarnelanden bovendien inzicht in de grootte van de iepenspintkeverpopulatie. Dat geeft een goed beeld voor preventie van de ziekte volgend jaar.
Vragen over iepziekte?
Vermoed jij iepziekte bij een iep in de buurt? Neem snel contact op met Spaarnelanden. Alvast bedankt!