Hee, is dat al een narcis?

Geplaatst op: 9 februari 2021

Misschien viel het je al op: sommige voorjaarsbloeiende bloembollen stonden in januari/begin februari al in bloei. Hoe kan dit? We vroegen het aan Albert van der Lans van bloembollenbedrijf Lubbe Lisse. “De natuur laat zich niet leiden.” Het kan je zomaar gebeuren deze winter. Je fietst of wandelt langs een Haarlemse berm en spotte daar in januari een vrolijke narcis. Nu al? Het is inderdaad vroeg, want narcissen zijn voorjaarsbloeiers en komen meestal pas eind februari uit. Albert geeft uitleg.

Vroeg bloeien door klimaatverandering
“Het vroege uitkomen van bollen is iets waar we de laatste jaren steeds vaker mee te maken hebben. Dit komt door klimaatverandering. De kou is uit het land, zo lijkt het. Het is warm voor de tijd van het jaar waardoor de lente als het ware naar voren komt. Daardoor zien we nu al de eerste narcissen verschijnen.”

Symbool van het voorjaar
Welke gevolgen heeft dit? “Veel mensen associëren narcissen en andere bolbloemen met het voorjaar. Ze komen van oudsher in bloei net na de winter en dat geeft het gevoel dat het voorjaar gaat beginnen. Het is een stukje beleving. Dat mis je nu wel een beetje, zo midden in de winter.”

Truttig winterweer
Ook voor de bol zelf zijn lage temperaturen beter. Albert vervolgt: “Een bloembol heeft kou nodig, dan is hij sterker. De bloem die erin zit popelt om te groeien, maar blijft door de kou als het ware in zijn holletje. Als het in de lente dan warmer wordt schiet de bloem de bloem omhoog en krijg je een krachtige, plotselinge explosie van kleur. Met dit wat truttige winterweer komen bollen vroeg uit, maar wel heel langzaam. Een beetje lafjes eigenlijk.”

Vorstschade door plotselinge kou
De winter kan zijn staart nog roeren natuurlijk. “Als we nu alsnog kou krijgen, met een flinke oostenwind, dan kunnen bloembollen die nu al boven komen vorstschade oplopen. Dat is natuurlijk zonde, maar dat kunnen we niet plannen. Wat dat betreft laat de natuur zich niet leiden.”

Welke bloembollen bloeien wanneer?
Bloembollen die normaal gesproken in het voorjaar bloeien zijn narcissen, tulpen, blauwe druifjes en hyacinten. Ze worden geplant voor de eerste nachtvorst, tussen september en december. Bloembollen die traditioneel in januari uitkomen zijn bijvoorbeeld sneeuwklokjes, krokussen en irissen. In de zomer komen weer andere bollen uit, zoals dahlia’s en Calla’s.

Dit vind je vast ook leuk: