Gevallen bladeren in de herfst

Geplaatst op: 19 oktober 2020
Geplaatst op: 19 oktober 2020

Het is volop herfst in Haarlem! Spaarnelanden werkt hard om met veegwagens en bladblazers de gevallen bladeren op te ruimen. Waarom ruimt Spaarnelanden wel de hoofdwegen en niet de plantsoenen op? En hoe zit het eigenlijk met bladeren die vallen? Je leest het op Natuur in je Stad!

Dat gebeurt vooral op de (hoofd)wegen. In groenstroken en in de tuin is het juist beter om de bladeren te laten liggen. Op straat kunnen herfstbladeren voor gladheid en onveilige situaties zorgen. Daarom ruimt Spaarnelanden in opdracht van de gemeente iedere herfst de bladeren op. Daarbij krijgen de hoofdwegen en hoofdfietspaden prioriteit.

Waarom verliezen bomen hun bladeren?
Leuk om te weten is waarom bomen hun bladeren verliezen. Bomen nemen het hele jaar door water op via hun wortels. In de lente en zomer nemen bomen veel water op en wat teveel is kunnen ze verdampen via hun bladeren. In de herfst en winter zou de verdamping veel groter zijn dan wat de boom binnenkrijgt, waardoor de boom zou uitdrogen. Om dat te voorkomen, beschermt de boom zichzelf en laat z’n bladeren vallen. Voor de bodem betekent dit weer voeding en voor dieren en insecten een warme en droge schuilplaats voor de winter.

Zelf blad verzamelen

Omdat de bladeren vaak in korte tijd vallen, lukt het niet om overal tegelijk het blad op te ruimen. Je kunt een handje helpen door zelf bijvoorbeeld de stoep voor je huis bladvrij te maken. Het blad kun je kwijt in de gft-container of bij het Milieuplein.

Maak een melding

Je kunt ook een melding maken bij de gemeente Haarlem als ergens veel bladafval ligt. Meldingen van onveilige situaties krijgen voorrang. Bijvoorbeeld wanneer het wegdek te glad wordt of wanneer goten overstromen doordat ze verstopt zijn met bladeren.

Handige bladeren

Niet alle bladeren worden trouwens weggehaald. Het is beter om bladeren in de groenstroken en in je eigen tuin te laten liggen. Het blad is een winterdek voor de planten en zorgt voor een natuurlijke bescherming. Ook is het een schuil- en nestelplek voor insecten, egels en vogels. Daarom haalt Spaarnelanden bladeren vooral weg op doorgaande wegen. En de opgeruimde bladeren die Spaarnelanden weghaalt, worden weer verwerkt tot compost. Wil je weten wat er nog meer met de natuur in de herfst gebeurt? Je leest het hier.
Wist je trouwens dat je met de gevallen bladeren ook leuk kunt knutselen? Of prachtige foto’s maken, of maak eens een sneeuwengel maar dan van gevallen bladeren.

Heb jij al veel gevallen bladeren gezien?